Crin Antonescu este candidatul agreat de coaliția PSD-PNL-UDMR-Minorități Naționale pentru alegerile prezidențiale din 2025. Fost lider al PNLși fondatorul USL, Antonescu s-a retras din prim planul scenei politice a României în ultimii 10 ani, iar în 2017 declara că „și Brătianu dacă învie nu mă întorc în politica activă”.
Nu e sigur încă dacă partidele mainstream din România au înțeles mesajul dat de români la alegerile din 2024. Poate că acum, mai mult decât oricând am avea nevoie de un candidat nepătat, corect, fără schelete în dulap.
Probabil Coaliția se gândește acum la un președinte jucător de tip Traian Băsescu, după dezastrul instaurat de Klaus Iohannis. Un excursionist și un arogant.
Crin Antonescu pare în acest moment un astfel de model de președinte. Direct, care nu se ferește să critice, educat, dar mai ales susținut de clasa politică.
Deși competiția va fi acerbă, probabil ar fi bine să existe la viitoarele alegeri doar 2 candidați. Unul suveranist, celălalt al Coaliției. Altfel, voturile se împart și nu se știe ce surprize mai ies din urne. Și atunci ce facem, apelăm iar la CCR?
Antonescu a fost președinte al Partidului Național Liberal din 2009 până în 2014 precum și fost președinte al Senatului României între 2012–2014. A fost candidatul PNL la alegerile prezidențiale din 2009, unde s-a clasat pe locul al treilea în primul tur. De asemenea, în perioada 10 iulie 2012–31 august 2012, a fost președinte interimar al României, pe durata suspendării din funcție a lui Traian Băsescu.
„Poate să candideze oricine, e legitimat să candideze orice. Nu cred că poate impune nimeni un singur candidat. Cele patru grupuri politice au decis de bună voie să aibă un singur candidat. S-a anunțat și primarul general, domnul Nicușor Dan. Am văzut în presă că și-a anunțat intenția domnul Funeriu, fostul ministru al Educației. Cred că doamna Lasconi a afirmat că se consideră îndreptățită având în vedere rezultatul bun. Este o competiție deschisă”, a declarat Crin Antonescu.
Dan Cristian COARDĂ