Păstrători ai credinței și ai tradiției – Concertul de colinde „Crăciun în Maramureș”, ediția a XXI-a
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, la Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Municipiul Sighetu Marmației s-a desfășurat cea de-a XXI-a ediție a concertului de colinde „Crăciun în Maramureș”, organizat anual de Protopopiatul Ortodox Sighet.
La eveniment a fost prezent Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului care a adresat un cuvânt de binecuvântare și a colindat împreună cu grupurile de colindători.
Au colindat coconii din parohiile: Bârsana, Bârsana-Valea Muntelui, Breb, Budești, Ocna-Șugatag, Sârbi, Strâmtura, corurile Parohiei Ortodoxe Călinești, Parohiei Ortodoxe „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Sighet–Câmpu Negru, Giulești, Rona de Jos, Sat-Șugatag; grupurile corale din Vadu-Izei, Parohia Ortodoxă „Sfântul Gheorghe” din Sighet, Parohia Ortodoxă „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighet; Ceata de colindători din Slatina-Ucraina; Corul Bisericii Ortodoxe cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Sighet (56 de ani de la înființate), Corul „Buna Vestire” al Catedralei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”(30 de ani de activitate).
Să amintim că acest eveniment, „CRĂCIUN ÎN MARAMUREȘ”, al corurilor și grupurilor de colindători din zonă și din municipiul Sighetu Marmației a fost inițiat în anul 2003 de către Protopopul Vasile Aurel Pop și prof. dr. Ioan Dorel Todea. Primul concert al grupurilor corale bisericești țărănesti din Maramureșul voievodal și al corurilor din bisericile sighetene s-a desfășurat la Catedrala „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitul Justinian Chira, Episcopul Maramureșului și Sătmarului. Au fost prezente 14 grupuri și coruri de colindători din protopopiatele Sighet și Vișeu, majoritatea fiind coruri bisericești, alcătuite din adulți și doar două grupuri de copii. Întregul concert a fost înregistrat și prezentat de Radio Cluj și Radio România Sighet.
Pe parcursul anilor, evenimentul s-a bucurat de binecuvântarea părinților episcopi ai Maramureșului și Sătmarului: Înaltpreasfințitului Justinian Chira, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul ortodox român al Maramureșului și Sătmarului și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar, care ne-au încurajat, ne-au îndrumat, care prin prezența la Sighetu Marmatiei au aureolat an de an, Marea Sărbătoare a Nașterii Mântuitorului. Am simțit de fiecare dată dragoste pentru noi credincioșii, am simțit grija păstorului care ne îndrumă pe calea credinței, a iubirii lui Dumnezeu.
Pe parcursul anilor, numărul participanților a fost constant, anul acesta având un umăr record de șaptesprezece grupuri. Fiecare grup-cor a interpretat câte două colinde sau cântece religioase de Crăciun, reprezentând repertoriul localității sau al zonei.
Evenimentul și-a îndeplinit obiectivul de a stimula activitatea grupurilor corale din parohii, de a păstra și pune în valoare repertoriul unic al colindelor maramureșeane, de a păstra obiceiurile și tradițiile sărbătorilor de iarnă în condițiile transformărilor radicale pe care le suferă satul românesc, societatea, influența mijloacelor și modalităților tehnice moderne de informare și influențare, cuprinzând radioul, televiziunea, presa, internetul etc.; de plecarea masivă a tinerilor în străinătate, producând astfel un gol între generațiile râmase acasă (așa explicându-se scăderea masivă a vârstei grupurilor de colindători, numărul mai mare de copii și dispariția unor coruri țărănești-bisericești din localități cu tradiție).
Constatăm că noua generație de preoți din localitățile Maramureșului Voievodal, se preocupă de organizarea unor coruri bisericești, de alcătuirea unui repertoriu autentic, cei mai mulți dintre ei dovedindu-se înzestrați cu talent, plini de entuziasm și bucuria de păstra tradițiile strămoșești.
Ultimele două ediții au fost organizate la Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighetu Marmației, având în preotul drd. Dan Ioan Sidău, protopopul Protopopiatului Sighet, un destoinic organizator, o garanție că acest eveniment poate fi primul de acest fel din țară, că va avea continuitate și că va aduna an de an, într-un buchet de colinde, pe cei mai frumoși maramureșeni.
Frumusețea costumelor, muzica, textul, interpretarea, a făcut din acest concert un eveniment de valoare, un obicei în sine, aducând bucuria întâmpinării Nașterii Mântuitorului!
Preoții, dirijorii (profesori sau preoți), generațiile de colindători, au un rol esențial în păstrarea, transmiterea și valorificarea unui tezaur inegalabil, care dau identitate poporului român.
Atât timp cât colinda și colindatul vor dăinui, sărbătoarea Crăciunului nu își va pierde farmecul în Maramureș!
Prof. Dr. Ioan Dorel TODEA