Elevii clasei a IV-aB de la Școala Gimnazială ,,Nichita Stănescu” Baia Mare revitalizează obiceiul Viflaimului din satul Groși

2 minute de citit
- Publicitate -

De câteva generații încoace ( noi dascălii măsurăm scurgerea timpului în ani școlari și generații de elevi) la Școala Gimnazială ,,Nichita Stănescu” din Baia Mare două profesoare, iubitoare de păstrarea obiceiurilor și tradițiilor autentice ale județului Maramureș, pun în scena Viflaimul din satul Groși.

De fiecare dată când elevii prof. înv. primar Ana -Maria Tyekar ajung în clasa a patra, considerându-i suficient de maturi pentru organizarea acestei scenete, învățătoarea lor împreună cu profesoara de religie ortodoxă Mariana Miskolczi  aleg o biserică unde elevii intră în rolurile binecunoscutului obicei al Viflaimului.

Aceasta piesă de teatru popular, cu temă sacră, care abordează  subiectul nașterii Mântuitorului, oferă elevilor prilejul de a intra în rolurile personajelor  biblice despre care au învățat în primii ani de școală la disciplina religie, dar și de a-și exersa competențele de interpretare a unor texte memorate prin jocul de rol.

Dacă generația trecută a susținut  Viflaimul în Catedrala Episcopală  ,,Sf. Treime” din Baia Mare, anul acesta, gazdele au fost părintele inspector școlar Nechita Marius și părintele Claudiu Pop de la Biserica Ortodoxă  ,,Înălțarea Domnului” din Baia Mare.

Activitatea a făcut parte din Proiectul ,,Ateliere de creație ” specifice Postului Nașterii Domnului,  organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului  în parteneriat cu Parohia Ortodoxă  ,,Înălțarea Domnului” Baia Mare, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin.

Aceste generații de elevi au nevoie de cât mai multe astfel de activități care să îi ancoreze în valorile de neam și țară,  pentru că,  indiferent pe unde ii va purta viața la un moment dat, ei să simtă stabilitate prin apartenența la cultura românească.

Mereu am crezut că a fi european nu înseamnă a uita ce ne definește ca popor, ci dimpotrivă, a ne integra în marea familie europeană, îmbogățind-o cu ansamblul valorilor noastre materiale și spirituale.

Natalia FORNVALD

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut