Lacul Bodi Ferneziu va fi readus la viață. Cu o investiție de 15 milioane de lei, aici va fi realizat un Centru Cultural Sportiv pentru copiii din Baia Mare.
Centrul va avea un teren multisport exterior și o sală pregătite pentru mai multe discipline sportive, dar și antrenori specializați în sporturi precum fotbal, handbal, tenis de masă, taekwon-do, atletism și multe altele.
”Situațiile dificile ne provoacă să găsim soluții acolo unde poate nu mulți ar reuși. Baia Mare este un oraș binecuvântat cu multe frumuseți, de la natură și până la arhitectură, piețe și zone emblematice. Locuri care au potențial uriaș, dar care au fost neglijate. Orașul nostru a fost declarat anul trecut stațiune turistică de interes național și trebuie să ne asigurăm că suntem demni de acest titlu.
Mi-am asumat, împreună cu colegii mei, să găsim soluții pentru a revitaliza obiectivele istorice ale orașului nostru și cred că putem fi cu toții de acord că suntem pe drumul cel bun. Anul viitor dăm startul lucrărilor de reabilitare a “castelului” Casa Pocol, am găsit surse de finanțare pentru reabilitarea Cinematografului Dacia, suntem în fază finală cu procedurile pentru reabilitarea Pieței Revoluției și Pieței Universității. Am găsit o modalitate să salvăm și Casa Minaur de pe Valea Roșie printr-o soluție mult hulită de unii, dar a cărei alternativă era să lăsăm clădirea să se prăbușească.
Readucerea la viață a Lacului Bodi din Ferneziu, amenajarea și redarea acestei zone băimărenilor este unul dintre obiectivele despre care am discutat în mai multe rânduri. Am reușit, împreună cu colegii mei de la Direcția de Asistență Socială, să identificăm o sursă de finanțare. Am depus un proiect în valoare de peste 15 milioane de lei, prin Programul Incluziune și Demnitate Socială (PIDS) 2021-2027, pentru construirea Centrului Cultural Sportiv Bodi Ferneziu, destinat copiilor băimăreni.
Centrul va avea un teren multisport exterior și o sală pregătite pentru mai multe discipline sportive, dar și antrenori specializați în sporturi precum fotbal, handbal, tenis de masă, taekwon-do, atletism și multe altele. Se vor desfășura și activități interactive, drumeții, tabere, ateliere de mediu, de creație, ateliere de astronomie, care vor promova în rândul celor mici educația ecologică și dezvoltarea personală. De asemenea, vom dota Centrul cu echipamente multimedia de ultimă generație care includ componente de VR (realitate virtuală) și Smart learning.
O altă prioritate a proiectului este facilizarea accesului pentru persoanele cu dizabilități. Vom construi un elevator cu șenile astfel încât cei cu probleme locomotorii să se poată deplasa cu ușurință prin centru. Vom susține aici și ateliere nonformale de prevenire a consumului de droguri și alcool, cu ajutorul specialiștilor din diverse arii de specializare și a ONG-urilor.
Nu suntem în cea mai bună perioadă financiară la nivel de municipiu. Nu avem bani să construim din fonduri proprii, nici să facem din oraș o nestemată peste noapte, să pușcăm din degete și să dispară toate problemele. Dar putem să fim serioși, eficienți și realiști, să facem în așa fel încât să atragem fonduri și să ne asigurăm că avem bani să cofinanțăm aceste obiective. Măsurile pe care le iau nu sunt populiste, nu-mi vor face o imagine ideală și nici nu-mi vor aduce aplauze. Este un risc pe care mi-l asum cu bucurie, însă, dacă de asta e nevoie pentru a dezvolta Baia Mare!”, a spus primarul Doru Dăncuș.