Biroul Electoral Județean nr. 26 Maramureș precizează că prin Decizia nr.97/D/2024 a Biroului Electoral Central a specificat că la aferent Alegerilor pentru Președintele României, alegătorul care, în ziua votării, se află în unitatea administrativ-teritorială în care și-a stabilit domiciliul sau reședința votează numai la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă.
Alegătorul care nu și-a preschimbat actul de identitate după modificarea limitei unității administrativ-teritoriale unde își are domiciliul sau reședința, votează fie la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă, fie la oricare altă secție de votare, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară.
Alegătorul care a fost omis din lista electorală permanentă a secției de votare în care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul sau reședința este înscris în lista electorală suplimentară. În cazul în care, în ziua votării, alegătorul se află într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde și-a stabilit domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare, chiar dacă respectiva unitate administrativ-teritorială se află în alt județ, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară.
Alegătorul cu mobilitate redusă poate vota la orice secție de votare care îi asigură accesul la vot, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară dacă acesta nu este înscris în lista electorală permanentă a secției de votare respectivă.
Alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate. Prin excepție de la prevederile alin. (1), (3) și (5) membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare, operatorii de calculator și persoanele însărcinate cu menținerea ordinii și siguranței publice sau cu verificarea dispozitivului de menținere a ordinii și siguranței publice pot vota la secția de votare unde își desfășoară activitatea, urmând a fi înscriși în lista electorală suplimentară dacă aceștia nu sunt înscriși în lista electorală permanentă a secției de votare respective.
Persoanele fără cetățenie română nu au drept de vot.
Alegătorul are dreptul la câte un singur vot pentru fiecare tur de scrutin organizat pentru Alegerea Președintelui României.
În situația în care, la ora 21.00, președintele biroului electoral al secției de votare, constată că în secția de votare, precum și la rând în afara sediului acestuia, se află persoane care s-au prezentat să voteze, va prelungi votarea până cel mai târziu la ora 23.59.
La ora 21.00, doi membri ai biroului electoral al secției de votare, desemnați de către președintele respectivului birou electoral, verifică dacă în sediul secției de votare și/sau în afara acestuia se află alegători care stau la rând pentru a-și exercita dreptul la vot.
În cazul în care la ora 21.00, în sediul secției de votare și/sau în afara acestuia se află alegători care stau la rând pentru a-și exercita dreptul la vot, cei doi membri ai biroului electoral efectuează următoarele operațiuni:
-numără alegătorii aflați la rând la ora 21.00;
-înmânează bonuri de ordine alegătorilor aflați la rând la ora 21.00, pe care s-a aplicat ștampila de control a secției de votare sau echivalentul acesteia, după caz;
-consemnează numărul alegătorilor aflați la rând la ora 21.00 într-un proces verbal constatator tipizat, prevăzut la Anexa nr.2 din decizia Biroului Electoral Central;
-predau procesul verbal constatator președintelui biroului electoral al secției de votare, care comunică de îndată, prin orice mijloc biroului electoral județean numărul alegătorilor aflați la rând la ora 21.00;
-rămân în afara localului de vot pentru a monitoriza ordinea de acces în cadrul acestuia;
-interzic altor peroane să se așeze la rând pentru a își exercita dreptul la vot ulterior orei 21.00;
-înaintea exercitării dreptului la vot, alegătorii aflați în situația menționată, predau biroului electoral al secției de votare bonurile de ordine primite.
Alegătorul care se prezintă la secția de votare, și din temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate/observatorilor al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.
Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă. Biroul Electoral Central a aprobat modelul afișului de conștientizare asupra interdicției alegătorilor de a fotografia sau filma prin orice mijloace buletinul de vot. (foto atașat). În ziua alegerilor, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare asigură expunerea la loc vizibil, în încăperea în care este organizată secția de votare afișul menționat anterior.
Reprezentanții instituțiilor mass-media străine acreditate la Autoritatea Electorală Permanentă și ai instituțiilor mass-media românești au posibilitatea de a filma/fotografia în locurile publice din zona de votare și în localul secției de vot fără a aduce atingere secretului votului și fără a prelucra date cu caracter personal.