În Șomcuta Mare a avut loc evenimentul cultural „Să fiu din Chioar – în slujba lui Dumnezeu”

3 minute de citit
- Publicitate -

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, duminică, 10 noiembrie 2024, cu începere de la ora 15:00, la Centrul Cultural „Chioarul” din localitatea Șomcuta Mare, județul Maramureș, s-a desfășurat evenimentul cultural intitulat „Să fiu din Chioar – în slujba lui Dumnezeu”.

La acest eveniment organizat de Asociația Corală „Glasul Chioarului” în colaborare cu Parohia Ortodoxă Șomcuta Mare și Asociația „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Șomcuta Mare, a participat și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului, care a adresat celor prezenți un cuvânt părintesc de binecuvântare.

În cadrul programului cultural s-au desfășurat recitalul susținut de prof. Marian Sabo (oboi) și prof. Anamaria Ștefan (pian), conferința intitulată „Să fiu din Chioar – în slujba lui Dumnezeu” (în memoriam Pr. Avram Alexandru și pictor Teodor Ștefan) susținută de Dr. Mircea Gheorghe Abrudan și concertul coral Glasul Chioarului în colaborare cu cvartetul „Anghelos” și prof. Anamaria Ștefan (pian).

Mircea-Gheorghe Abrudan, cercetător științific II Dr. la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca a susținut o prelegere în care a evocat personalitatea luminoasă a preotului Alexandru Avram (14 martie 1923–21 mai 2016), paroh al comunității ortodoxe române din Șomcuta Mare între 1 august 1977 și 31 decembrie 1991, perioadă în care a realizat lucrări capitale de renovare și consolidare a bisericii, resfințită de Preasfințitul Părinte Justinian Chira Maramureșanul la 20 septembrie 1987.

„Părintele Alexandru Avram a fost un preot devotat Bisericii Ortodoxe Române, apreciat de ierarhia superioară și iubit de credincioși. În 3 septembrie 2003, cu ocazia sfințirii altarului de la subsolul noii Catedrale Episcopale din Baia Mare a fost distins de PF Teoctist cu cea mai înaltă decorație bisericească: Crucea Patriarhală. Originar din localitatea Oarța de Sus, unde a păstorit între 1948-1952, a fost nașul de cununie al părinților mitropolitului Andrei Andreicuț și nașul de botez al acestuia, al fratelui și surorii Înaltpreasfinției sale”, a subliniat domnul Abrudan.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Primăriei și a Consiliului Local Șomcuta Mare.

Text: Pr. Adrian Dobreanu, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului

- Publicitate -
Share this Article
Leave a comment
Sari la conținut