Al doilea flux de elevi de la Liceul Teoretic „Bogdan-Vodă”, din Vișeu de Sus, însoțiți de Cosmin Alb, profesor de informatică, și Horst Zavaczki, profesor de limba germană, a fost prevăzut pentru perioada 26 martie – 9 aprilie și a luat parte la activități de învățare la BBZ Mitte, în Germania, în cadrul programului Erasmus +.
Este vorba de elevii clasei a XI-a A, profil real, specializarea matematică-informatică, însoțiți de Cosmin Alb , profesor de informatică, și Horst Zavaczki , profesor de limba germană.
Mai întâi, elevii clasei a XI-a A au învățat despre bazele de date în Microsoft Acces. Au avut, astfel, ocazia de a cunoaște în profunzime detalii care să le faciliteze evoluția în domeniul informaticii.
După aceea, o vizită la grădina zoologică a fost cea de-a doua parte din programul pregătit de gazdele de la BBZ Mitte, ca o relaxare după activitățile de învățare, pentru a-i determina pe elevii de la matematică-informatică să se simtă bineveniți.
Elevii vișeuani au creat apoi animații în Adobe Character Animator. Astfel, și-au amplificat competențele digitale, având o paletă mai largă de abilități într-un domeniu atât de necesar în contemporaneitate.
Pentru partea de relaxare, au vizat Wasserkuppe, una dintre zonele turistice încărcate de o frumusețe aparte în luna martie. Un platou montan, pe care se află amplasat un muzeu aeronautic. După aceea, elevii și profesorii vișeuani au beneficiat de o drumeție aproape de primăvăraticul peisaj montan.
Vineri, fiecare din grupele de lucru care utilizează Adobe Character Animator în proiectul creat a prezentat produsele realizate în echipă.
În cea de-a doua parte din programul pregătit de gazdele de la BBZ Mitte, li s-a făcut o prezentare referitoare la sistemul dual de educație din Germania.
Sâmbătă, 1.04.2023, elevii clasei a XI-a A, însoțiți de profesorii Cosmin Alb și Horst Zavaczki, au vizat orașul Frankfurt.Au avut astfel oportunitatea de a lua contact cu specificul zonei învecinate și cu arhitectura unui mare oraș german.
Primul contact cu robotica a fost în 3.04.2023, când elevii clasei a XI-a A au făcut cunoștință cu elementele de robotică utilizate în învățare.
Roboții cu braț multifuncțional, care se conectează la un PC, prin intermediul unei aplicații, pot fi programați să îndeplinească mai multe obiective; acești roboți au fost prezentați elevilor de la specializarea matematică- informatică, pentru a vedea eficiența acestora în lumea actuală.
A urmat o vizită la firma FFT, cu o pricepere deosebită în automatizare și care reprezintă un partener important pentru dezvoltarea internațională a firmelor de automobile.
De asemenea, aceasta este un furnizor important de sisteme de producție inovatoare, fiind un lider mondial în furnizarea lor. Firma deține, în plus, numeroase arii specializate în inginerie, automatizare, robotică, diverse tehnologii de producție și transport. În același timp, FFT deține în jur de 3000 de angajați în Germania, Spania, Belgia, România, Polonia, China, SUA etc.
De asemenea, elevii și profesorii lor însoțitori au avut parte de o vizită la muzeu și de o premiere la finalul pregătirii lor în Germania, la BBZ Mitte.
Monica Maria Grad, profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic ,,Bogdan-Vodă”, din Vișeu de Sus