Astăzi se împlinesc 100 de ani de la nașterea părintelui arhimandrit Dometie Manolache (1924–1975), stareț și viețuitor al Mănăstirii „Sfântul Ilie” Dragomirești din Maramureșul Voievodal, recent canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu numele de Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț, cu ziua de pomenire în 6 iulie.
Arhimandritul Dometie Manolache este unul dintre mărturisitorii Ortodoxiei din secolul XX a căror canonizare va fi proclamată în anul 2025, la aniversarea a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române și 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române.
Pentru o scurtă perioadă de timp, 17 mai 1958 – 5 martie 1959, stareț al așezământului de la Dragomirești a fost preacuviosul părinte Manolache, care a acoperit biserica și a zugrăvit-o, a construit câteva chilii și o modestă clopotniță. De la Dragomirești, părintele Dometie a plecat la Mănăstirea Râmeț din Apuseni, unde a devenit marele duhovnic care urmează a fi canonizat alături de părinții Ilie Cleopa și Paisie Olaru și alți mari duhovnici ai monahismului românesc!
Arhimandritul Dometie Manolache a fost, așa cum afirma părintele Dumitru Stăniloae, „un erou al credinței, un suflet de mare sfințenie și puritate”.
Amintim faptul că în anul 2023 s-au împlinit 100 de ani de la Întemeierea Mănăstirii Dragomirești, ocazie cu care, prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Episcop Iustin în colaborare cu obștea mănăstirii, a fost întocmit un Act Aniversar care a fost citit în fața poporului dreptcredincios în ziua hramului.
A fost un mare părinte duhovnicesc român al secolului XX, duhovnic la Mănăstirea Râmeț și preot misionar jertfitor în satele mocanilor din Munții Apuseni. S-a născut în data de 13 octombrie 1924, în satul Mărculești, Buzău. A absolvit Seminarul Teologic din Buzău în 1945 și Institutul Teologic din București în 1949. În 1949 a intrat în monahism la Mănăstirea Prislop, primind și hirotonia întru diacon, apoi preot, iar anul următor a fost numit stareț. Între 1952-1957 a fost director de studii și profesor la școlile monahale de la Ciolanu, Rătești și Barbu. În 1959 a fost numit duhovnic Mănăstirea Râmeț. A trecut la Domnul în ziua de 6 iulie 1975.
Părintele Dometie Manolache: „la răutate să fiți ca pruncii, care acum se ceartă, acum râd și vorbesc unul cu altul, căci ei nu știu să țină răul”.
Pr. Adrian Dobreanu