În fiecare an, pe data de 13 octombrie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Reducerii Riscurilor de Dezastre, zi dedicată promovării unei culturi a prevenirii și celebrării comunităților și tuturor factorilor implicați în reducerea vulnerabilității la dezastre.
În acest an tema propusă de Organizaţia Naţiunilor Unite este „Implicarea copiilor şi a tinerilor pentru comunităţi mai reziliente la dezastre”.
Această zi va fi marcată de pompierii maramureșeni prin organizarea mai multor activități desfășurate pe parcursul întregii săptămâni, dedicate în special tinerilor și copiilor.
”În acest sfârșit de săptămână vom organiza Ziua Porților Deschise la nivelul tuturor subunitățile noastre de intervenție, în zilele de 12 și 13 octombrie, între orele 10:00-16:00. Vizitatorii vor avea ocazia să-i cunoască pe pompierii locali și tehnica acestora de intervenție și totodată, vor putea desfășura activități practice specifice armei noastre. Pe durata vizitei li se vor oferi sfaturi utile și recomandări cu privire la comportamentul care trebuie adoptat în cazul producerii unor situații de urgență.
Concomitent cu aceste activități, în centrul comercial mall din Baia Mare, se vor organiza ateliere de prim-ajutor, în colaborare cu partenerii noștri de la Crucea Roșie și Serviciul de Ajutor Maltez Baia Mare, activitate dedicată învățării și exersării măsurilor de prim ajutor de bază, utile tuturor cetățenilor. În cadrul punctelor de informare preventivă vor fi promovate materialele aferente campaniilor de prevenire inițiate de către IGSU, tinerii având, totodată, ocazia să descopere utilitatea activității de voluntariat din cadrul programului Salvator din Pasiune, dar și informații cu privire la oferta educațională din unitățile de învățământ ale armei noastre.
Inspectorii de prevenire au susținut pe parcursul întregii săptămâni, activități de informare preventivă, lecții deschise și exerciții de evacuare în peste 15 unități școlare din județ. Obiectivul nostru îl reprezintă cunoașterea și înțelegerea de către comunitate a riscul la dezastru și implicit conștientizarea nevoii de creștere a nivelului de protecție la dezastre, în special în cadrul unităților de învățământ. Prin îmbunătățirea educației preventive și conștientizarea de către tinerele generații a rolului pe care acestea îl au în creșterea rezilienței, contribuim la dezvoltarea durabilă a comunităților”, arată ISU.