Consiliul Județean Maramureș a început în aprilie 2024, implementarea proiectului “CULTURALITY – Patrimoniul cultural din zonele rurale izolate pentru un turism creativ și dezvoltare durabilă”, primul proiect câștigat de instituția noastră în cadrul programului Uniunii Europene pentru cercetare și inovare – HORIZON-CL2-2023 – HERITAGE-01.
Consorțiul proiectului este format din 13 parteneri din 9 țări ce s-au dedicat promovării zonelor rurale izolate prin intermediului turismului cultural, exploatând sustenabil resursele materiale și imateriale ale patrimoniului cultural de care dispune fiecare zonă parteneră, pentru a facilita creștere economică și atractivitate demografică.
În perioada 1-4 octombrie 2024, echipa de proiect a Consiliului Județean Maramureș, a participat în Stornoway (Scoția) la primul “Rural Spot’’ din cadrul proiectului, eveniment ce a marcat și cea de a doua reuniune a consorțiului internațional al proiectului.
Proiectul Culturality urmărește consolidarea unei rețele locale pe de o parte, completată de una internațională de asociații, companii în domeniul turismului, artizani, artiști, producători ce schimbă idei și strategii ce au potențial de a fi replicate cu succes și în zonele izolate rurale. Rolul acestei rețele este să ofere un set de instrumente ce pot fi utilizate de artiști, artizani, meșteșugari pentru a-și dezvolta o afacere sustenabilă în beneficiul comunității locale izolate.
Activitatea ce s-a derulat în Stornoway (Scoția) a fost un prim demers în cadrul proiectului de a reuni principalii actori din turism de la nivel local, artiști și artizani cu rețeaua internațională a proiectului pentru a identifica provocările, soluțiile și modelele de bună practică ce pot să stimuleze pozitiv economia locală a unei regiuni izolate.
Stornoway este emblematic in lume pentru certificarea stofei: “Harris Tweed” ce utilizează lână 100% de origine locală, prelucrată manual pe insulă, fiind un exemplu de bună practică pentru stimularea economiei locale bazate pe meșteșuguri tradiționale. Tot în această regiune există un potențial turistic imens reprezentat de Cercul de pietre de la Calanais, un grup de 13 pietre cu o istorie mai veche decât Stonehenge.
Experții internaționali în cooperare cu actorii locali au evaluat modul în care exploatarea sustenabilă a acestor resurse locale ce fac parte din patrimoniul cultural-turistic al Scoției poate să fie transformat în model de business cu posibilitate de replicare la nivel internațional.
La rândul nostru, Maramureșul va găzdui astfel de evenimente de promovare a potențialului cultural – turistic pe parcursul celor 4 ani de implementare proiect, inclusiv evenimente de tip cluster și laborator viu, unde județul nostru va fi responsabil pentru a aplica în funcție de specificul local, aceste modele de bună practică în stimularea artizanilor și meșteșugarilor în a dezvolta mici afaceri locale profitabile.
În acest sens, la nivelul proiectului se construiește o platformă de promovare europeană a meșteșugarilor și artizanilor – Platforma Virtuală Europeană a Artizanilor Rurali (VERAP) ce va avea și o componentă de e-commerce pentru comercializarea produselor artizanilor. Această platformă va funcționa și ca muzeu virtual al artizanilor și meșteșugarilor fiind un instrument pus la dispoziție gratuit de acest proiect pentru promovarea acestora.