PS Timotei Sătmăreanul a participat la solemnitățile organizate la Cahul cu ocazia cinstirii Sfântului Ierarh Dionisie Erhan

3 minute de citit
- Publicitate -

La invitația Preasfințitului Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, din încredințarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a participat la solemnitățile organizate la Cahul, cu ocazia cinstirii Sfântului Ierarh Dionisie Erhan, Episcopul Cetății Albe – Ismail, Ocrotitorul spirtitual al Episcopiei Basarabiei de Sud.

În ajunul sărbătorii, luni, 16 septembrie 2024, PS Episcop Veniamin și PS Timotei Sătmăreanul au participat la Procesiunea intitulată „Calea Sfinților” din Municipiul Cahul, eveniment duhovnicesc care a adunat sute de credincioși și clerici de pe ambele maluri ale Prutului, prin purtarea unui fragment din Sfintele Moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina.

A doua zi, marți, 17 septembrie 2024, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Dionisie Erhan, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului a slujit în sobor de ierarhi împreună cu Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită în Catedrala Episcopală „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Cahul, în prezența unui număr mare de credincioși, a autorităților locale și centrale.

La final, PS Episcop Veniamin a conferit PS Timotei Sătmăreanul Ordinul Eparhial „Crucea Sfântul Ierarh Dionisie Erhan”.

În contextul acestei vizite frățești, PS Timotei Sătmăreanul a fost însoțit de preacuviosul părinte arhimandrit Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor și schiturilor și starețul Mănăstirii Rohia și de părintele arhidiacon Gherasim Nap.
Amintim faptul că Episcopul Dionisie Erhan reprezintă una dintre cele mai marcante personalități eclesiastice basarabene din prima jumătate a secolului trecut, fiind unul dintre luptătorii pentru realizarea statului național unitar român. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât joi, 25 octombrie 2018, canonizarea sa în anul în care se împlinesc 100 ani de la alegerea lui ca arhiereu. Demersurile pentru canonizarea Episcopului Dionisie Erhan au aparţinut Episcopiei Basarabiei de Sud. Trupul Episcopului Dionisie Erhan a fost găsit neputrezit în timpul unor lucrări de consolidare efectuate la Mănăstirea Suruceni, în data de 10 iulie 2018.

Text: Pr. Adrian Dobreanu – director Departament Comunicații Media-Online

- Publicitate -
TAGGED: ,
Share this Article
Leave a comment
Sari la conținut