M.A.I. România: Ce să faci în timpul unei inundații? Recomandări generale pentru a evita situațiile de risc cauzate de fenomenele meteorologice

3 minute de citit
- Publicitate -

Ministerul Afacerilor de Interne vine cu câteva recomandări generale pentru a evita situațiile de risc cauzate de fenomenele meteorologice:

Recomandăm cetățenilor să urmărească în permanență anunțurile autorităților și să respecte indicațiile acestora, astfel încât să fie evitate situațiile de risc.

Conducătorilor auto le recomandăm să evite, pe cât posibil, deplasările în zonele afectate de inundații sau care se află sub avertizări de vreme severă. De asemenea, să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenționează să plece la drum.
În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze cursurile de apă și să nu se apropie de malurile acestora.

Persoanele din zonele vizate de avertizări trebuie să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și a rigolelor de scurgere pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale.

În situația manifestării vântului puternic, recomandăm populației să rămână în spații închise, care asigură protecția, și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

Reamintim că orice situație de pericol poate fi semnalată apelând numărul unic de urgență 112.

Ce să faci în timpul unei inundații?

  • Respectă recomandările transmise de autorităţi la tv, radio, aplicația DSU, sistemul Ro-Alert. Urmează recomandările de siguranță și evacuare. Fii pregătit pentru evacuare. Evacuează cu rucsacul de urgență.
  • Dacă ai timp, securizează-ți casa. Mută obiectele de valoare la etaj. Protejează ferestrele și închide ușile. Construiește bariere (de exemplu, cu saci de nisip) pentru a opri apa să intre în casă. Închide toate utilitățile, dacă ești în siguranță.
  • Decuplează întrerupătorul general de energie electrică (contoar). Scoate aparatele electrice din priză.
  • Nu atinge echipamentele electrice dacă ești ud ori stai în apă.
  • Adăpostește-te rapid, fie într-o zonă ridicată din apropiere, fie la etajele superioare sau pe acoperișul casei. Așteptă acolo echipele de salvare.
  • Cere ajutor dacă ești blocat. Folosește un fluier (din rucsacul de urgență) în loc să strigi. Semnalizează în ferestre cu o bucată de material de culoare deschisă sau un semn marcat „AJUTOR!”.
  • Încuie uşile casei şi protejează ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă.
  • Evacuează animalele şi bunurile de valoare în locuri sigure (de refugiu), dinainte stabilite.
  • Nu merge și nu conduce prin apele inundațiilor. Doar 15 cm de apă rapidă te poate răsturna, iar 30 cm îți poate lua pe sus mașina.

- Publicitate -
Share this Article
Leave a comment
Sari la conținut