Povestea artei vizuale băimărene într-o proiecţie imersivă intitulată „Desenează-mi un deal”, la Colonia Pictorilor din Baia Mare

4 minute de citit
- Publicitate -

În perioada 20 – 22 septembrie 2024, la Centrul de Artă Contemporană Colonia Pictorilor din Baia Mare, va avea loc lansarea proiecţiei imersive „Desenează-mi un deal” care ilustrează, în 40 de minute, povestea artei vizuale băimărene.

Centrul de Artă Contemporană Colonia Pictorilor din Baia Mare vă invită într-o călătorie în timp şi spaţiu care redă viața picturii prin tehnica animației, a filmului, a inteligenței artificiale, a muzicii și a sunetului, întorcându-ne în atmosfera în care a trăit și creat pictorul.

  • vineri, 20 septembrie 2024, la orele 20:00 și 21:00
  • sâmbătă, 21 septembrie 2024, la orele 18:00 și 19:00
  • duminică, 22 septembrie 2024, la orele 18:00 și 19:00

Organizatorii vă recomandă să vă prezentați cu 15 minute înainte de ora anunțată.

„Cu câteva tușe de culoare și dintr-o dată se citește un cer albastru, apoi se înalță dealul ce stă de straja și azi, atât de aproape, creionând orașul cu străduțele flancate de casele mici și colorate ale familiilor de mineri și turlele înalte ale bisericilor ce povestesc despre diversitatea confesiunilor care au trăit împreună într-o pace firească. Dealurile și siluetele bisericilor au conturat profilul târgușorului venerat și pictat de artiști.

Deodată, piața din centrul istoric se animă cu târgul ce reunea comunitatea în jurul valorilor și a produselor locale ale vremii. La câțiva pași, Podul Viilor ridicat peste râul Săsar cu apa colorată în fiecare zi în nuanțele minereurilor provenite din gurile de mină, ne îndreaptă spre întâlnirea cu liniștea și calmul parcului contopit cu pădurea a cărei vegetație scaldă privirea într-o mare de culori aprinse, lăsând să se întrevadă printre ramurile copacilor contururile dealurilor băimărene, mereu prezente ca o scenografie care ne însoțește de secole.

Paleta se colorează și mai aprins în cromatica atât de generoasă a toamnei, inspirând pictorul plein-airist, venit la Baia Mare. Dar, tot acest registru se modifică și bogăția se transformă în austeritate și minimalism redând vizual și totodată senzorial simțirea iernii.

Dealul, sursă de inspirație pentru artiști, dar și sursă de hrană a comunității prin mineritul care a amprentat ritmul locului, reprezintă astfel rostul de a viețui aici parcă dintotdeauna, prin bucuria de a împărtăși și prețui viața în intimitatea naturii. Dealul a încântat atâtea decenii mii de artiști veniți aici să picteze. Virtuțiile maeștrilor se regăsesc în valorile intrinseci ale creațiilor artistice, dar ele sunt tot mai mult călăuzite azi de reperele extrinseci jalonate de noile tehnologii care croiesc tot mai mult acest tipar al vizualului contemporan.

Centrul de Artă Contemporană Colonia Pictorilor a produs un material vizual imersiv care ilustrează în 30 de minute istoria complexă și unică a fenomenului artistic băimărean. Este un material conceput și creat în exclusivitate pentru noi, cu noi și despre noi. Vă invităm într-o călătorie imersivă ce vă va călăuzi și plonja în misterul poveștii noastre cu artiști și artă la Baia Mare timp de 129 de ani.

Le mulțumim tuturor colaboratorilor, colecționarilor privați, artiștilor implicați, tehnicienilor și administrației locale pentru sprijinul acordat” – Laura Teodora GHINEA, conferențiar universitar dr. habil. Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, departamentul Foto-Video, director Centrul de Artă Contemporană Colonia Pictorilor şi președinte Filiala Baia Mare a UAPR.

Eveniment recomandat de MaramuresOnline.ro

- Publicitate -
Share this Article
Leave a comment
Sari la conținut