Hotca Marian- cel mai căutat profesor din țară

3 minute de citit
- Publicitate -

De când îl știu, îl văd la ședințele publice de repartizare a posturilor.

L-am cunoscut  fluturând membrilor comisiei de mobilitate prezenți în ședințele publice de repartizare a posturilor diplomele facultăților absolvite și notele mari obținute. Dintotdeauna  se revoltă din cauza lipsei de posturi, a priorităților stabilite prin legislație și a sistemului în care până la urmă a răzbit. Și încă cum!

Au fost ani în care bătea cu pumnul în masă, ironiza statutul de inspector, avea un fel de gâdilici enervant la limbă când se adresa autorităților …  în felul lui, un comportament oarecum normal pentru un om care era conștient de valoarea sa, dar era mereu cel care ajungea pe peron după ce trecea trenul.

Acum s-a stabilizat. Este titular la o școală din Baia Mare, unde își dă tot concursul să fie dascălul de care au nevoie copiii cu care lucrează. Copii provenind din medii defavorizate au șansa să lucreze cu cel mai căutat și apreciat profesor din țară.

După ce și-a luat toate licențele posibile din cadrul Facultății de Litere din cadrul CUNBM și-a făcut un target din a-i ajuta pe alții să intre în sistem, să obțină posturi. Cu alte cuvinte, s-a specializat în formarea cadrelor didactice.  Dată fiind notorietatea sa pe rețelele de socializare, în scurt timp, Marian a ajuns să fie contactat de oameni din toată țara pentru a-i pregăti în particular.  Are anual peste 300 de oameni cu care face cursuri on line. Majoritatea reușesc.  E și cazul fetei mele.

Azi, Marian era în curtea liceului Gheorghe Șincai, unde avea loc ședința de repartizare a posturilor titularizabile. Pentru ce făcea acolo, nu era retribuit: stătea și consilia cadrele didactice care urmau să intre. Putea fi oriunde altundeva, dar nu. El era acolo, implicat în situația fiecăreia.

În urmă cu câțiva ani, am filmat o emisiune la el acasă în Firiza. La sfârșitul filmărilor, tatăl lui a venit la mine și m-a întrebat: ,, Domnucă, ce ziceți? Hi-ua ceva de capul lui?” Îmi amintesc că i-am dat toate garanțiile că Marian este un băiat care va reuși în viață.

Poate n-a inventat o metodă inovativă pentru elevi, dar cu siguranță are o metodă unică care ajută cadrele didactice să obțină note bune la concursurile de titularizare. I-am sugerat să-și crească tarifele. A refuzat și asta mi-a demonstrat că își conservă bine copilul din el, nefiind nici trufaș, nici hapsân. Plătește cinstit impozit la stat, nu face parte din cei care adună venituri efemere în mod fraudulos.

Dacă aș fi factor de decizie l-aș valoriza pe ceea ce face acum foarte bine. Marian Hotca, poate fi soluția formării cadrelor didactice la nivel județean și național. De ce să lăsăm să intre oamenii nepregătiți în sistem, când avem soluția?

Natalia FORNVALD

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut