Buna Vestire, sărbătoare cu cruce roşie în calendarul ortodox

2 minute de citit
- Publicitate -

Buna Vestire aminteşte de momentul în care Arhanghelul Gavriil îi vesteşte Maicii Domnului despre naşterea Mântuitorului Isus Hristos.

Sărbătoarea de Buna Vestire este şi prima sărbătoare confirmată în documente, dintre toate sărbătorile Maicii Domnului.

Buna Vestire este sărbătorită în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica Ortodoxă acordă dezlegare la peşte, indiferent de ziua în care cade această sărbătoare.

Buna Vestire, tradiţii şi obiceiuri la români

De sărbătoarea cu cruce roşie Buna Vestire, sunt legate o serie de tradiţii şi obiceiuri pe care creştinii le păstrează cu sfinţenie.

În ziua de Buna Vestire, oamenii nu trebuie să se certe deoarece este mare păcat. Persoanele care se ceartă în ziua de Buna Vestire, pe 25 martie, vor avea necaz tot anul.

De sărbătoarea Buna Vestire, persoanele din Maramureș adună toate lucrurile nefolositoare de prin curți și le dau foc. Acest obicei poartă numele de Noaptea focurilor și este practicat de către toți maramureșenii.

Buna Vestire mai este cunoscută și sub denumirea de Zămislirea Domnului. În calendarul popular, Bună Vestire mai poartă și numele de Blagoveştenie sau Ziua Cucului.

De Buna Vestire, pe 25 martie, primul cântec al cucului trebuia să îi găsească pe toți oamenii îmbrăcăți în haine curate, veseli, cu bani în buzunare și cu stomacul plin.

- Publicitate -
TAGGED:
Share this Article
Sari la conținut