Clădirea inițială (ridicată în 1802), cu un aspect sobru, având un singur etaj, a fost extinsă în anul 1883 cu aripa de sud. În 1886, un incendiu distruge clădirea, ea fiind reconstruită în 1887 pe baza planurilor arhitectului Krupás Károly care adoptă un stil clasicizant.
Din 1836, clădirea a devenit şi sediu al Academiei de Drept, ea fiind prima instituție de învăţământ în care s-a predat dreptul în limba maghiară. Primul profesor a fost Pataky János.
În anul 1913, construcţia este extinsă prin adăugarea unui corp cu două etaje. La parter, situată între cele două intrări principale, se afla o bogată bibliotecă cuprinzând aproximativ 30.000 de volume, cel mai vechi fiind „Codexul de la Esztergom” datat 1299.
În timpul războiului, armata germană a folosit clădirea ca depozit de alimente, la retragerea trupelor fiind incendiată. Cărţile din biblioteca şcolii au fost salvate de locuitori care, printr-un lanţ uman, au dat cărţile din mână în mână pentru a le depozita în biserica reformată din apropiere.
Clădirea a fost refăcută, având condiții moderne la data dării în folosință și a găzduit, o jumătate de veac, Sala de Spectacole „Studio”, botezată „Viorel Costin”, actualmente nefuncțională, necesitând reparații interioare și exterioare. Proiectul arhitectului clujean Vlad Câmpeanu este de actualitate, așteptând să fie concretizat !
(Imaginea grafică și text după Pal Robert Zolopcsuk, din volumul „Sighetul Marmației”, Editura Valea Verde, 2012)
Prof. dr. Ioan Dorel TODEA