Demersurile de conservare a imaginii satului tradițional Breb, inclus în Ruta satelor cu arhitectură tradițională, continuă cu etapa de reabilitare a celor 12 gospodării selectate în proiect. Ulterior emiterii ordinului administrativ de începere a activității de execuție a contractului, au început lucrările de reabilitare pentru obiectivul de investiții „Patrimoniul vernacular al satului Breb”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Pilonul IV. Coeziunea socială și teritorială, Componenta C11-Turism și cultură, Investiția I1-Promovarea celor 12 rute turistice/culturale.
Proiectul „Patrimoniul vernacular al satului Breb” își propune reabilitarea/restaurarea a 12 case tradiționale din localitatea Breb, comuna Ocna Șugatag, aflate în stare de degradare. Obiectivul acestei investiții este de a crește atractivitatea destinațiilor turistice selectate în urma dezvoltării a 12 rute turistice/culturale tematice în zonele rurale defavorizate din România și crearea de noi locuri de muncă în industria turistică.
Intervențiile propuse însumează lucrările necesare aducerii construcțiilor tradiționale în grad de confort și, pe cât posibil, de eficiență energetică la standarde actuale, precum și amenajarea incintei și sistematizarea terenului în jurul caselor. Se va urmări ca intervențiile de consolidare să fie făcute cu tehnologii și materiale specifice perioadei în care casele au fost edificate, precum și cu respectarea arhitecturii caracteristice zonei. În prezent se lucrează concomitent la reabilitarea a trei dintre cele 12 gospodării, urmând ca echipele să înceapă intervențiile și asupra celorlalte obiective, pe măsură ce lucrările vor avansa.
Data de începere a proiectului este 25.10.2022, iar data de finalizare este 25.04.2026.
Valoarea totală a proiectului este 5.619.168,60 lei, din care valoarea asistenței financiare nerambursabile solicitate este 3.418.201,86 lei, iar valoarea cheltuielilor neeligibile este de 1.553.421,58 lei.