Deputatul USR Brian Cristian, vicepreședinte al Comisiei pentru Tineret și Sport din Camera Deputaților, a realizat primul studiu cu date statistice referitoare la stadioanele din România. Cercetarea, la care s-a lucrat aproape un an, vizează aproximativ 50 de stadioane din țară și cuprinde date esențiale privind costurile de construcție, veniturile și cheltuielile, beneficiarii, capacitatea și alți indicatori relevanți pentru gestionarea infrastructurii sportive.
„Acest studiu oferă o perspectivă detaliată asupra situației actuale a stadioanelor din România și propune soluții, recomandări pentru o administrare eficientă și sustenabilă a acestora. Este crucial să ne asigurăm că resursele investite în aceste facilități sunt utilizate optim și că ele rămân un activ valoros pentru comunități pe termen lung”, declară deputatul USR Brian Cristian.
Analiza datelor prezentate în studiu arată o realitate îngrijorătoare: toate aceste facilități sportive înregistrează un bilanț financiar negativ, cu cheltuieli mai mari decât veniturile.
„Chiar și în contextul investițiilor masive realizate în ultimii 15 ani pentru construirea noilor stadioane, acestea nu reușesc să devină profitabile. Pe de altă parte, avem stadioanele vechi, care se află în diferite stadii de degradare, nu au beneficiat de lucrări de renovare sau modernizare și nu corespund cerințelor anului 2024. Situația este cu atât mai gravă cu cât aceste stadioane se află în proprietate și administrare publică. Prin urmare, bilanțul negativ al acestora este acoperit din bani publici, banii cetățenilor care, fără să aibă vreun cuvânt de spus, trebuie să contribuie la plata pierderilor generate de arenele sportive”, precizează Brian Cristian.
Statul român plătește anual aproape 50 de milioane de lei pentru a acoperi diferența dintre veniturile și cheltuielile arenelor sportive.
Prin această cercetare, deputatul USR își propune să contribuie la îmbunătățirea infrastructurii sportive din țara noastră și să consolideze poziția României în rândul țărilor cu o tradiție sportivă de excepție.