„Voi continua să trollez demnitari, medici, profesori, popi, îngeri, catedrale, antisemiți, homofobi, legionari, negaționiști și alte asemenea făpturi imbecile”, a fost ultimul mesaj al lui Andrei Gheorghe postat pe pagina sa de Facebook.
Andrei Gheorghe s-a născut la 14 ianuarie 1962, la Lipeţk, în Rusia, a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (secția rusă-engleză)la Universitatea din București.
Despre copilăria sa, Andrei Gheorghe spunea, într-un interviu pentru „Adevărul“:
„In Mother Russia am nişte amintiri magice.
Şi după ce m-am mutat în România, am continuat să-mi petrec vacanţele de vară şi de iarnă acolo. Normal că au fost magice, pentru că eram în vacanţă, nu eram inserat în acea existenţă. Pentru mine Rusia a fost un fel de tărâmul lui Oz. Era o altă ţară, unde oamenii vorbeau alte lucruri, unde totul era nou şi altfel decât la mine, unde eu eram străin. Sigur că era interesant.
Când mergi în vizită, oamenii încearcă să fie drăguţi, totul e frumos, dar dacă trăieşti zi de zi, te plictiseşti. Normal că totul era perfect. Te plimbau, îţi arătau, era o încântare continuă. Şi nu mai vorbesc de faptul că o mare parte din copilărie mi-am petrecut-o într-o pădure care nu se termina. Adică nu era ca în povestea în care până la urmă şi la urmă dai de un drum. Nu se termina niciodată“.
Între 1991 și 1993 a fost reporter special la Radio Constanța și a realizat emisiuni la posturile Radio Sky Constanța (1993- 1996; „Videomania”, „Vineri 13″). Pro FM București (1996-2002;”Midnight Killer” „13-14”), și „Lanțul Slăbiciunilor” la Pro TV.
În 2002 și 2003 la Antena 1 a realizat emisiunea „Gheorghe”, a reluat „13-14 cu Andrei”, la Radio 21, pe urmă la Radio Total.
A colaborat cu Paraziții pentru albumul Irefutabil.
În 2004 a fost consilier media și realizator de emisiuni („Politica, frate!” și „Am o știre pentru tine!”) la Realitatea TV. De asemenea, el a scris la „Academia Cațavencu” și în ghidul „24-FUN”.
În afară de realizarea de emisiuni radio și TV, a deținut funcții de conducere la posturile unde a lucrat: director general al Radio Sky Constanța și Pro FM București, director de programe al trustului Media Pro, consilier în probleme de marketing la Antena 1 București..
Ascultătorii pasionați de radio au pierdut odată cu dispariția lui Ghoerghe un realizator care te făcea să vrei să asculți și nu să auzi un post de radio. Un om valoros de la care toți am avut de învățat. Cult, cu un dispreț fățis față de mediocritate și banal. Un realizator atipic, iubitor de emisiuni live, promotor a muzicii de calitate.
Gheorghe. Andrei Gheorghe îşi permitea să fie dur, arogant, sarcastic, caustic cu toată lumea. Sunt convins că a rămas un reper pentru realizatorii de emisiuni radio, atat ca mod de realizare, dar mai ales de interacțiune cu ascultătorii. Nu s-a ferit de cuvinte și nici de reproșuri.
Testamentul lui Andrei Gheorghe
„Nimic nou sub soare, doar durerea care doare
În ’89 existenţa devenise pe nesimţitelea, durere. O viaţa gri cu pulovere, Greii cu oameni, părinţii care mai ieri râdeau. Pe negândite, ca broasca din oala, am ajuns în infern. Şi am vrut libertate.
Da, am vrut, mîncare, haine, curent, presă, pasapoarte, benzină, becuri, fripturi şi Pepsi. Dar în primul rînd, am avut libertate, libertate. Şi ne-am îmbrâncit cu libertatea’n gură şi cu Iliescu, şi cu minerii, şi cu bucureştenii indignaţi.
Treaba ta, Piaţă a Victoriei, e să continui Piaţa Universităţii, dar cu discursul tău, cu grijile tale şi cu nevoile tale. Iar nevoia zilei de azi e dreptatea. Pentru dreptate se iese în stradă, nu pentru conturi sau alte bogăţii“.
Îmi amintesc si acum salutul lui în debut de emisiune:
„Salutare, naţiune!“
Să îi fie memoria prețuită.
Dan Cristian Coardă
sursa foto: profm.ro