La Sighetu Marmației se poate vizita expoziția „Șapte taine. O retrospectivă maramureșeană Gheorghe Codrea”

2 minute de citit
- Publicitate -

La Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighetu Marmației se poate vizita expoziția „Șapte taine. O retrospectivă maramureșeană Gheorghe Codrea”, omagiu adus ținuturilor natale ale artistului nonagenar. Intrarea este gratuită! Orar de vizitare: Luni-Vineri 08:00-16:00

Gheorghe Codrea a împlinit 96 de ani pe data de 2 martie 2024, iar operele de artă prezente în expoziție ilustrează aspecte biografice prin prisma anotimpurilor, experiențe și trăiri transpuse în imagini familiare: peisajele pline de farmec, turlele bisericilor maramureșene, tradițiile unificatoare din comunitate și credințele străvechi transmise din generație în generație. Artistul a realizat aceste lucrări după mai multe decenii de la părăsirea ținuturilor natale, aspect care ilustrează caracterul de omniprezență a imaginarului maramureșean în conștiința sa.

Gheorghe Codrea are o carieră artistică întinsă pe 7 decenii și este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din 1958. A studiat pictura la Institutul de Arte Plastice „lon Andreescu”, Cluj-Napoca, sub îndrumarea unor profesori precum Catul Bogdan, Aurel Ciupe, Nagy Imre, Andrassy Zoltan. Între 1952-1955 a continuat studiile în scenografie la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Bucureşti, unde i-a avut ca profesori pe Alexandru Moscu, Toni Gheorghiu și Walter Siegfried. S-a stabilit la Cluj în 1956, unde a fost scenograf–artist al Operei Române din Cluj timp de 35 de ani neîntrerupți, până la pensionare.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut