Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a participat, în această lună, prin organizarea a 10 evenimente, la suita de manifestări intitulată „Luna Maramureșului”, organizată de Consiliul Județean Maramureș și Organizația de Management a Destinației Maramureș, pentru a-și aduce contribuția la promovarea imaginii culturale a județului nostru. Profitând de un eveniment aflat deja la a doua ediție, MINERAL EXPO – CAVNIC 2024, organizat de Asociația Mineral Expo, cu sprijinul Consiliului Județean Matramureș și a Primăriei Cavnic, desfășurat în perioada 24 – 26 mai 2024, în Sala Sporturilor din urbea amintită, Muzeul nostru s-a prezentat cu o expoziție intitulată „Flori minerale din adâncurile Canicului”. Cele 22 de exponate, din cadrul patrimoniului muzeal, au prezentat o mică parte din inestimabila zestre mineralogică aflată în custodia noastră și care arată contribuția acestui perimetru minier, la moștenirea culturală de excepție la nivel național, și nu numai. Expoziția s-a constituit și ca un omagiu adus acestui areal minier, care, alături de Baia Sprie și Herja sunt considerate unele din cele mai prolifice și polivalente mineralogic, zone de proveniență a florilor de mină pe plan internațional.
Evenimentul s-a bucurat de un succes deosebit, mărturie stând, pe lângă marele număr de participanți – expozanți, comercianți și vizitatori – și de prezența a numeroși oficiali, în special la evenimentul de deschidere, care s-a desfășurat sâmbătă, 25 mai, începând cu ora 10:00. La deschiderea oficială au fost prezenți și au luat cuvântul Călin-Ioan Bota – deputat de Maramureș, Rudolf Stauder – prefect al județului Maramureș, Ionel-Ovidiu Bogdan – președinte al Consiliului Județean Maramureș, Vladimir Petruț – primar al orașului Cavnic, Ramona Bălășcută – director al Muzeului Geologic Național din București, Ioan Denuț – director al Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare și Francis Covaci – președinte MineralExpo, organizatorul principal al evenimentului.
În cuvântul său, director Ioan Denuț a vorbit despre importanța zăcământului de sulfuri polimetalice auro-argentifere de la Cavnic, cel mai mare din fosta zonă minieră Baia Mare și contribuția acestuia la dezvoltarea patrimoniului muzeului nostru, despre situația la nivel național a proiectelor miniere și contextul european, creat de aprobarea Regulamentului Uniunii Europene privind materiile prime strategice, precum și despre situația actuală și perspectivele înființării în Maramureș a unui Muzeu al Mineritului și în acest context, valorificarea patrimoniului industrial minier al zonei Cavnic. În final, dl. director a mulțumit organizatorilor și participanților și, în semn de apreciere pentru contribuția adusă la dezvoltarea Muzeului, a lucrătorilor din minerit, a recitat frumoasele versuri ale regretatului poet național Adrian Păunescu:
„Exist-o înălțime-a adâncimii,
Exist-o cale de-a sfida poveri,
Există sacrificiul de a fi primii,
Există-n veci, eroicii minieri!”
Muzeul Județean de Mineralogie Baia Mare