„Safety pentru industrie şi agricultură” în cadrul Conferinţei regionale N-V din Satu Mare. Judeţul nostru a fost reprezentat de preşedintele AIM Maramureş, Diana Iluţ

6 minute de citit
- Publicitate -
În data de 16.05.2024, a avut loc evenimentul „SAFETY pentru INDUSTRIE și AGRICULTURĂ” în cadrul Conferinţei Regionale Nord-Vest din Satu Mare.
Având în vedere importanţa majoră a Resursei Umane în păstrarea şi creşterea competitivităţii firmelor din ţara noastră, asigurarea integrităţii fizice şi psihice a personalului este o condiţie implicită, obligatorie. Din acest motiv organizaţiile antreprenoriale Asociaţia Economica Germano-Română pentru Regiunea de N-V (DRW) şi Asociaţia Camera Meşteşugarilor (ACM), sub Înaltul Patronaj al Uniunii Naţionale a Patronatului Român (UNPR), au organizat o conferinţa regională (pentru judeţele: Bihor, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare) dedicată domeniului safety.
Scopul principal a conferinţei a fost conştientizarea, atât a angajatorilor, cât şi a angajaţilor, în privinţa asigurării şi respectării cerinţelor din domeniul SSM. Nimeni nu vrea evenimente, cu consecinţe mai mult sau mai puţin grave, în acest domeniu.
Această întrunire a adunat peste 40 de reprezentanți ale Inspectoratelor Teritoriale de Muncă din Bihor, Maramureș și Satu Mare, reprezentanți ai INCD INSEMEX Petroșani, reprezentanți ai Extensiei din Satu Mare a UTCN și reprezentanți ai organizațiilor mediului de afaceri din județele menţionate.
Judeţul Maramureş a fost reprezentat de Dian Iluţ, prim-vicepreşedintele Uniunii Naționale a Patronatului Român si preşedinte AIM Maramureş. „O mare onoare să reprezint Asociația Întreprinzătorilor Maramureș la un eveniment de o înaltă ținută științifică. Mulțumim reprezentanților UNPR, Camerei Meșteșugarilor Satu Mare și Asociației Economice Germano-Română pentru Regiunea Nord-Vest pentru onoarea de a fi invitați la o astfel de dezbatere, benefică pentru noi, toți.
Am descoperit împreună informații valoroase despre securitatea muncii, legislația și normativele în vigoare din acest domeniu și metode și soluții de protecție și securizarea muncii. Ca și angajatori, avem o responsabilitate colosală vizavi de angajații noștri, așadar cunoștințele sporite în SSM și orice fel de protecție a angajaților sunt absolut esențiale.
Felicitări pentru inițiativă și pentru subiectul ales!”, a declarat Diana Iluţ.

Conceptul conferinţei
Conceptul conferinţei generate de Preşedintele Comisiei Cercetare şi Tehnologie din cadrul UNPR, Dl.Tiberiu Markos (moderator al conferinţei) s-a bazat pe participarea celor trei factori interesaţi în domeniul SSM:
– Inspectoratele Teritoriale de Muncă
– Experţii şi specialiştii din domeniu: INCD Insemex Petrosani, Universitatea Tehnica Cluj Napoca Extensia Satu Mare, Technosam SRL Satu Mare
– Organizaţiile antreprenoriale şi firmele din Regiunea de N-V

Din partea Inspectoratelor Teritoriale de Muncă au fost prezenţi:
– ITM MM: Dragoș Năcuță – inspector șef și Costel Borca – inspector șef adjunct SSM
– ITM SJ: Luminița Nemeș – inspector șef și Lucian Lazoc – inspector șef adjunct SSM
– ITM SM: Cristian Sasu – inspector șef și Sabin Pop – inspector șef adjunct SSM

Din partea organizaţiilor antreprenoriale din Regiunea de N-V au fost prezenţi:
– Diana Iluţ: Prim-Vicepreşedintele Uniunii Naționale a Patronatului Român si Preşedinte AIM (Asociaţia Întreprinzătorilor Maramureşeni)
– Alin Buza: Vicepreşedintele Uniunii Naționale a Patronatului Român şi Preşedinte OPS (Organizaţia Patronilor Sălaj)
– Markos Tiberiu : Vicepreşedintele Uniunii Naționale a Patronatului Român si Vicepreşedinte DRW şi ACM
– Holzli Josef: Director Executiv ACM
a) Din partea ITM Satu Mare: ing.Pop Sabin, Inspector General Adjunct – prezentarea sintetica a legislatiei actualizate din demoniul SSM
b) Din partea INCD INSEMEX Petrosani:

– GAS, Director Tehnic- Dr.ing.Daniel Pupazan – Obligaţii rezultate ptr. agentii economici din legislatia şi normativele aflate în vigoare şi consecinţe datorate nerespectării acestora
– GVIV: Sef Departament- Dr.ing. Doru Cioclea
– Verificare si Atestare sisteme de ventilatie si exhaustare montate in zone cu
pericol de explozie si/sau toxice, conform: NVIV-01-06/2007
– GANEX: Sef Departament- Dr.ing. Burian Sorin
– Verificare si Atestare echipamente tehnice montate in arii clasificate cu potential
de creare de atmosfere explozive, conform: NEx01-06/2007, HG 1058/2006 si HG245/2016
c) Din partea UTCN Extensia Satu Mare:
Prof.dr.ing.Moga Daniel
– Senzori pentru monitorizarea si controlul parametrilor de mediu si estimareastarii de functionare a echipamentelor:
– Senzori pentru umiditate, temperatura, CO2, intensitate luminoasa, calitatea aerului
– Senzori pentru diagnoza si mentenanta preventiva
d) Din partea TECHNOSAM SRL Satu Mare:
Director Executiv, ing.Markos Tiberiu
– Verificarea instalatiilor electrice din punct de vedere a securitatii muncii, exploatarea si mentenanta instalatiilor electrice: revizii si verificari obligatorii dpvd a prescriptiilor si normativelor tehnice, NPM si PSI
Manager proiect C+D, Dr.ing. Csiszar Akos
– Sisteme de securitate pentru aplicatii robotizate: cerinte de safety si standarde pentru aplicatii cu roboti.

După prezentările realizate de specialiştii din domeniu la secţiunea Q&A, cei 44 de reprezentanţi ai firmelor participante, au primit răspunsuri şi clarificări la întrebările formulate.
De asemenea s-au formulat recomandări pentru îmbunătăţirea agendei conferinţei şi de replicare a ei în viitor pentru a deveni un eveniment cu caracter repetitiv.
Discuţiile s-au finalizat la secţiunea networking şi coktail, unde participanţii au avut ocazia să socializeze şi să aibă un schimb de idei, în mod direct, cu experţii din domeniu şi cu ceilalţi prezenţi la conferinţă.
Concluzia finală, opinia din partea tuturor participanţilor (cei trei factori interesaţi), a fost una pozitivă, iar conferinţa merită şi trebuie continuată.

MaramuresOnline.ro

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut