30 de ani de când Ayrton Senna pilotează printre îngeri

4 minute de citit
- Publicitate -

Conform Wikipedia, Ayrton Senna a fost un pilot brazilian de Formula 1, triplu campion mondial în acest sport în anii 1988, 1990 și 1991, toate titlurile fiind câștigate cu echipa McLaren. Senna este unul dintre cei trei piloți de Formula 1 din Brazilia care au câștigat Campionatul Mondial, reușind 41 de victorii și 65 de pole position-uri, acesta din urmă fiind un record până în anul 2006.

A murit într-un accident în timp ce era la conducerea Marelui Premiu al statului San Marino din 1994, conducând pentru echipa Williams. Senna este considerat de mass-media, comentatori și fani ca fiind unul dintre cei mai mari piloți de F1 din istoria sportului.

Din 1989 până în 2006, Senna a deținut recordul pentru cele mai multe pole position-uri. De asemenea, a fost apreciat pentru performanțele sale pe pistă umedă, printre exemple enumerându-se Marele Premiu al Principatului Monaco din 1984, Marele Premiu al Portugaliei din 1985 și Marele Premiu al Europei din 1993.

El deține un recordul de șase victorii la Marele Premiu al Principatului Monaco, este al cincilea cel mai de succes pilot din toate timpurile, acesta câștigând mai multe curse pentru McLaren decât oricare alt pilot.

Ayrton s-a despărțit de McLaren după ce câștigase cursele din Japonia și Australia, ultimele sale două victorii în Formula 1, înainte de a trece la Williams acolo unde îl înlocuia pe Alain Prost, fiind privit drept principalul candidat la titlul suprem al anului.

A ocupat pole position-ul în Brazilia în prima cursă a anului, dar a abandonat din motive tehnice. De un scenariu similar a avut parte și în a doua cursă când a fost din nou în pole position și din nou a abandonat, de această dată fiind scos de pe pistă de Nicola Larini în primul viraj al cursei.

A venit cursa de la Imola, cea mai neagră din întreaga istorie a Campionatului Mondial de Formula 1. În timpul calificărilor din ziua de vineri, Rubens Barrichello are parte de un accident foarte serios, dar brazilianul scapă cu viață.

Apoi, după numai o zi, Roland Ratzenberger suferă un accident fatal. Vizibil marcat de aceste două evenimente, pe Rubens Barrichello considerândul urmașul său, Senna stătea în expectativă, neștiind dacă să concureze sau nu. Îi telefonează lui Alain Prost, cei doi se împăcaseră între timp, și îi spune că îi este frică să concureze, dar francezul îl convinge să o facă.

Până la urmă decide să concureze, la urma urmei avea neapărată nevoie de victorie pentru că Michael Schumacher avea deja 20 puncte, iar el nici unul, iar în cazul în care va câștiga avea deja pregătit steagul Austriei pe care dorea să îl fluture în vânt în memoria lui Roland Ratzenberger.

A plecat în cursă ca din pușcă, instalându-se la conducerea cursei, neștiind că seria evenimentelor negre va continua. Pe grilă Benetton-ul lui JJ Letho refuză să pornească, iar finlandezul este lovit puternic din spate de Pedro Lamy, astfel că era necesară neutralizarea cursei.

După cinci tururi în spatele Safety car-ului, cursa se reia, însă în turul șapte mașina lui Senna refuză să mai poată fi controlată în virajul Tamburello, ieșind în decor, izbindu-se de zidul de beton la o viteză de 218 km/h. Cu doar două secunde înainte de impact viteza era de 312 km/h.

În urma impactului, Ayrton Senna a suferit severe răni la cap. Ajuns imediat la fața locului Profesorul Sid Watkins conștietiza că toate încercările sale de a-l revitaliza sunt sortite eșecului. Senna este transportat cu elicopterul la spitalul din Bologna unde medicii au constatat decesul în jurul orei 18:03, ora locală.

Decesul său a fost cauzat de o bucată de suspensie care s-a desprins în momentul impactului și l-a lovit chiar deasupra ochiului drept, casca sa nerezistând.

Ayrton Senna avea 34 de ani. Este înmormântat la cimitirul Morumbi din Sao Paolo.

Să-i fie somnul lin.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut