Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” prezent în Sighetu Marmației

5 minute de citit
- Publicitate -
Un eveniment muzical de excepție a fost găzduit de Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul”- un concert-concept inedit, interactiv, adresat bebelușilor-copiilor, părinților acestora, susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.
Alături de publicul căruia îi era adresat concertul, au fost prezenți în sală un număr însemnat de admiratori ai „Madrigalului”, cunoscători și iubitori de muzică.
Dirijorul Cezar Verlan, absolvent al Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru, a fost un șarmant amfitrion, comunicând excelent cu micii spectatori, dând curaj și adulților să intre în jocul muzical.
Cezar Verlan a dirijat acum câțiva ani un concert susținut de o orchestră care reunea instrumentiști de la filarmonicile din Timișoara și Arad, în cadrul Festivalului medieval ,,Aeternus Maramorosiensis”, care a avut loc în Parcul Grădina Morii, pe 18 august 2017 (organizator Andrei Moț, prezentator Ioan Dorel Todea).
Pe finalul concertului, prezentatorul îi propunea dirijorului Cezar Verlan (cum și-a amintit el însuși) să revină la bagheta Corului Madrigal…o promisiunea îndeplinită în Sighetu Marmației!
Concertul „MADRIGAL for babies” se bazează pe studii aprofundate cu privire la efectul muzicii asupra copiilor, repertoriul incluzând cântece care stimulează limbajul, abilitățile de ascultare și memorie, captează atenția copiilor, îi învață la joacă, îi liniștesc sau îi pregătesc pentru somn. E drept că bebelușii sigheteni au dat dovadă de energie, simțindu-se bine, neavând astâmpăr, purtându-i pe părinți prin sală, spre amuzamentul unora și dezamăgirea altora care doreau să asculte „Madrigalul”.
Deși intitulat „MADRIGAL for babies”, repertoriul prezentat a inclus piese ale unor compozitori de marcă: Franz Schubert, Wolfganng Amadeus Mozart, Johannes Brams, Marin Constantin, Harold Arlen, Mihai Lydic, Henry Mancini, Josef Rheinberger, Eriks Esenvalds, arr. Cezar Verlan, la pian Adina Cocargeanu.
Adevărați profesioniști, cu voci excepționale, membri Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” au smuls în repetate rânduri aplauzele sighetenilor, pe final răsplătindu-i cu un bis…și nu oricum, ci interpretând celebra piesă din folclorul maramureșean „Mociriță cu trifoi”.
Ținuta, costumele de epocă realizate după modele de la Teatrul Național de Operă din București, abordarea cu maxim profesionalism a fiecărei piese, au contribuit la crearea unei atmosfere pline de eleganță, într-o sală cu acustică foarte bună, potrivită pentru asemenea evenimente.
Remarcăm întreaga echipă a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” care contribuie la buna organizare și desfășurare a concertelor.
Am avut bucuria s-o revăd în sală pe Anna Ungureanu, dirijor principal, specializată sub îndrumarea maestrului Marin Constantin și a dirijorului Ion Marin, deținătoare a mai multor premii și distincții.
Dirijorul Anna Ungureanu a reprezentat România în organisme și jurii internaționale, participând la turnee în țară și străinătate, iar anul trecut, când corul împlinea 60 de ani de activitate, a participat la un lung și prestigios turneu în SUA.
Ne-am despărțit de colectivul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, de cei doi dirijori cu sufletul primenit de momentul artistic la care am participat, dar și cu dorința de a organiza un concert pentru publicul sighetean în viitorul apropiat, fie la Festivalul Medieval, fie la Festivalul datinilor de iarnă…sau poate la anul viitor… când le va permite programul.
Mulțumim Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” pentru clipele muzicale minunate pe care ni le-a oferit, întregului colectiv îi dorim sănătate și noi succese!
Prof. dr.  Ioan Dorel TODEA
Notă: După concert Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a avut loc filmări la „Muzeul Memorial Sighet”
La spectacol au participat și școlarii clasei a IV-a de la Colegiul Național „Regele Ferdinand”, înv. Anuța Roșca, care vor cânta la Concertul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, care va avea loc sâmbătă 27.04.2024 la Baia Mare.
Fotografii:
1. Cu maestrul Constantin Marin, în culisele Sălii Palatului, la un concert cu Ștefan Hrușcă și Ansamblul „Dor Românesc” din Sighetu Marmației;
2. Cu dirijorul principal Anna Ungureanu și părintele Dan Sidău- gazda evenimentului;
3. Cu dirijorul secund Cezar Verlan și părintele Dan Sidău

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut