România este unul dintre cei mai mari producători de vin din lume

3 minute de citit
- Publicitate -

Datele înregistrate de Organizația Internațională a Viei şi Vinului (OIV) arată că un român bea puţin peste 2 litri de vin pe lună. Această valoare poziţionează pia­ţa locală undeva la jumătatea cla­samentului mondial, alături de multe ţări europene, precum Germania, Cehia, Marea Britanie şi Ungaria.

Podiumul băuto­rilor de vin este ocupat de Portugalia, Franța şi Italia, în această ordine. Este vorba de consumul persoanelor de peste 15 ani.

Cele trei ţări sunt nu doar mari consumatoare, ci şi mari producă­toa­re de vin. Totuşi, când vine vorba de producţie, podiumul nu mai arată la fel, cu Spania la vârf şi cu Portugalia undeva în top 15.

România este unul dintre cei mai mari producători de vin din lume (locul 13 conform datelor pe 2021, cele mai recente oficiale). Aproape toată producţia, respectiv 95%, este băută intern.

În alte ţări, precum Franţa, spre exemplu, vinul este brand de ţară şi ajunge în toată lumea, în pofida apetitului pe care îl au localnicii.

Oamenii ar trebui să încerce cât mai multe soiuri diferite de struguri de vin

Oamenii ar trebui să încerce cât mai multe soiuri diferite de struguri de vin pentru a-și îmbunătăți sănătatea intestinală și bunăstarea mentală, a sugerat profesorul epidemiolog Tim Spector, conform thedrinksbusiness.com

Rolul pe care îl joacă polifenolii în sănătatea noastră generală este un domeniu de cercetare emergent pentru oamenii de știință, studiile demonstrând potențialul lor de a reduce riscul pentru sănătatea inimii și chiar de a ajuta organismul nostru să ardă caloriile din alimente.

Polifenolii sunt un grup de compuși care se găsesc în mod natural în plante și care au o serie de beneficii pentru sănătate, datorită caracteristicilor lor antioxidante și antiinflamatorii.

După cum știm, polifenolii sunt prezenți în vin, în special în vinul roșu, iar această noțiune a fost cea pe care profesorul Spector a folosit-o ca raționament în spatele declarației sale atrăgătoare.

Mai multe studii au demonstrat potențialele beneficii pe care polifenolii le au pentru sănătatea inimii noastre, dar profesorul Spector a făcut referire, de asemenea, în comentariile sale, la îmbunătățirea sănătății intestinale, la creșterea imunității și la îmbunătățirea sănătății mentale.

„Beți vin, în primul rând pentru plăcere, dar în mintea voastră gândiți-vă aș putea încerca sticle sau soiuri diferite care ar putea fi de fapt mai sănătoase pentru mine și care mi-ar putea plăcea?”. a spus omul de știință în timp ce vorbea în cadrul podcastului Wine Blast.

„Diversitatea este, de asemenea, importantă; dacă luăm analogia de la alimente, având o gamă de soiuri diferite de struguri în dieta ta înseamnă că vei ajuta diferiți microbi intestinali din interiorul tău și îți vei crește sănătatea și diversitatea intestinală. Nu vă limitați la același vin, ieșiți și încercați sute sau mii de soiuri de struguri diferite, care în general nu ne plac”, a spus profesorul.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut