Ediția a VI-a a Seminarului de Pomicultură organizat de către Liceul Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde” din Seini s-a dovedit a fi un succes. Pe lângă discuțiile propriu-zise, seminarul s-a mutat apoi în teren, unde participanții au avut oportunitatea de a asista și de a participa la demonstrații practice de tăiere și îngrijire a pomilor fructiferi.
”După un seminar captivant și plin de cunoștințe proaspete, organizat de către Liceul Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde” din Seini, vă pot împărtăși că experiența de sâmbătă, 9 martie 2024, a fost una remarcabilă pentru toți cei prezenți. Ediția a VI-a a Seminarului de Pomicultură a fost un eveniment de succes, dedicat pomicultorilor pasionați și celor interesați de îngrijirea livezilor.
În prima parte a seminarului, desfășurat la Liceul Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde” din Seini, participanții au asistat la prezentările teoretice și discursurile susținute de către distinșii oaspeți: Directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Maramureș, Cocîrcă Dan Ioan; Directorul Apia Maramureș, Urs Ioan Florin; domnul Inspector Școlar Județean al județului Maramureș, Pop Mihai Cosmin, doamna Dr. Andreea Andrecan, Șef de lucrări la USAMV Cluj Napoca, Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală, care a prezentat „Efectul tăierii pomilor asupra creșterii și fructificării”; domnul director zonal ing. Călin Cosma de la SC SUMMIT AGRO ROMÂNIA, care a vorbit despre „Experiență și tehnologie japoneză în pomicultură” și domnul ec. Horațiu Morariu de la Bioconsult, care a semnalat o „pandemie în livezi – Drosophila suzukii”. Fiecare contribuție a fost specifică și diferită una de alta, oferind astfel participanților o perspectivă largă asupra diverselor aspecte ale pomiculturii și îngrijirii livezilor.
Această varietate de abordări a îmbogățit discuțiile și a furnizat participanților o gamă bogată de informații și perspective în domeniu. Ulterior, evenimentul s-a mutat în teren, unde participanții au avut oportunitatea de a asista și de a participa la demonstrații practice de tăiere și îngrijire a pomilor fructiferi. Aici, sub îndrumarea experților, au putut pune în aplicare cunoștințele teoretice acumulate în sala festivă a liceului, dobândind abilități practice esențiale. Structura seminarului a oferit participanților o experiență completă, combinând teoria și practica pentru a asigura o înțelegere profundă și aplicabilă a subiectelor abordate în domeniul pomiculturii. Atmosfera a fost una plină de entuziasm și dorință de a învăța, iar în finalul prezentării teoretice a avut loc o discuție liberă, participanții fiind încântați să împărtășească idei și să primească sfaturi valoroase de la experți recunoscuți în domeniu.
Vă mulțumesc și vă felicit pe toți cei implicați în organizarea acestui seminar de pomicultură. Eforturile voastre au fost remarcabile și contribuția fiecăruia dintre voi a adus un plus de valoare acestui eveniment. Felicitări conducerii Liceului Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde”, directorului Dan Costantea și doamnelor directoare adjuncte Ardelean Delia și Tepfenhardt Agota, profesorilor implicați și partenerilor: Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca, Direcția pentru Agricultură Județeană Maramureș, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Maramureș, SC SUMMIT AGRO ROMÂNIA, Bioconsult, Cooperativa Agricolă Grădina Maramureșului, Centrul Județean de Excelență Maramureș, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș. Felicit elevii liceului pentru prezența activă și pentru interesul manifestat în cadrul seminarului. Sper că această experiență vă va inspira și vă va ghida în viitoarele voastre proiecte în domeniul pomiculturii. Felicitări încă o dată, și vă mulțumesc pentru implicare și entuziasm!”, a spus Gabriela Tulbure, primarul orașului Seini.