Garda de Mediu Maramureș susține că în ultima perioadă se confruntă tot mai des cu situații în care abandonările de deșeuri sunt situate la limitele dintre 2 sau 3 UAT-uri și autoritățile locale pasează responsabilitatea salubrizării acestora de la una la alta.
”Fiecarea autoritate locală are obligația să supravegheze zonele sensibile în care istoric s-au abandonat deșeuri și să intervină imediat pentru salubrizarea lor.
Conform prevederilor OUG nr. 195/2005, Autorităţile Administraţiei Publice Locale, precum şi persoanele fizice şi juridice, după caz, au obligația de a nu degrada mediul prin depozitări necontrolate de deşeuri de orice fel”, potrivit Gărzii de Mediu Maramureș.
Nerespectarea acestei obligatii se sancționează cu amendă între 3.000 – 6.000 lei pentru persoanele fizice și între 25.000 -50.000 lei pentru persoane juridice.
Conform prevederilor OUG nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, Autoritățile administrației Publice Locale au următoarele obligații:
– acționează pentru refacerea prejudiciului adus mediului în urma gestionării defectuoase a deșeurilor și asigură prin măsuri adecvate protecția mediului;
– aprobă prin hotărâri de consiliu local măsurile necesare pentru interzicerea abandonării , aruncării necontrolate a deșeurilor sau gestionării neconforme cu ierarhia deșeurilor.
Nerespectarea acestor prevederi de către Autoritățile administrației Publice Locale se sancționează cu amendă cuprinsă între 20.000 – 45.000 lei.