95% dintre pacienții care ajung la anevrism de aortă abdominală sunt fumători. Avertismentul medicilor

1 minute de citit
- Publicitate -

Ne uităm la abdomen, în locul unde se bifurcă aorta. Cel mai mare vas al organismului se adaptează la fumul de țigară și rezultă un risc vital.

Vârsta medie la care românii încep să fumeze este de 18 ani. Peste 12% încep să fumeze înainte să împlinească 14 ani, ne spune chiar Agenția Natională Antidrog. Dintre fumători, aproape 90% nu au vorbit nicioată cu un medic depre boala cronică numit fumat.

Fumul de tigară nu lovește doar plămânii

Aorta, principala arteră din organismul uman. Iese din inimă și merge până în abdomen, unde se împarte în două artere mai mici care alimentează membrele inferioare.

Dimensiunea vasului e mai mare de două ori decât normalul. Poate apărea ruptura. Înseamnă risc vital.

Ecografia de adomen apreciază și dimensiunea aortei. Se face anual. Dacă sunteți fumător și medicul observă mărirea aortei. Intervenția se face înainte de ruptură.

Mihai Ionac, medic primar chirurgie vasculară: „Chirurgia endovasculară permite pacientului ca în 2-3 zile să fie acasă și în cel mult două săptămâni să își vadă de viața lui de dinainte de intervenție. Acest pacient trebuie urmărit an de an de chirurg prin ecografie sau prin tomografie computerizată”.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut