9 martie, ziua deținuților politic anticomuniști – Monahul Nicolae Steinhardt în temniţele comuniste

4 minute de citit
- Publicitate -
În fiecare an, la data de 9 martie, este comemorată Ziua Deținuților Politici anticomuniști din perioada 1944-1989 în România, zi care a fost stabilită oficiat de Parlamentul României prin legea 247/5 decembrie 2011.
În anul 2017, într-un comunicat emis de Patriarhia Română, transmis, la data de 7 martie, cu prilejul zilei de 9 martie – Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989, se menţiona astfel: „întrucât Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2017 drept An comemorativ al Patriarhului Justinian şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului (…) Patriarhia Română a transmis către Centrele Eparhiale îndemnul de a oficia în această zi slujbe de pomenire a celor care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român”.
Între cei pomeniți se numără ierarhi, profesori de teologie, studenți, monahi, oameni de cultură și peste 1.800 de preoți ortodocși, care au fost arestați aruncați în închisori, trimiși să lucreze la Canalul Dunăre-Marea Neagră și deportați înafara granițelor țării.
Între deținuții politici care au strălucit pe bolta mărturisitorilor care au pătimit în temnițele comuniste a fost și Monahul Nicolae Steinhardt (Delarohia), cel care a primit botezul în închisoarea de la Jilava de către părintele basarabean Mina Dobzeu, la data de 15 martie 1960.
A fost condamnat de regimul comunist la 13 ani de muncă silnică, fiind eliberat în 1964. În 1958, Nicolae Steinhardt este arestat, alături de Constantin Noica și grupul lor de prieteni. Securitatea i-a cerut să fie martor al acuzării și să depună mărturie împotriva lui Noica. Pentru că a refuzat, a fost condamnat 12 ani la muncă silnică, 7 ani degradare civică și confiscarea totală a averii personale, fiind acuzat de „infracțiune de uneltire contra ordinii sociale”.
Experiența din închisoare l-a făcut ca, după eliberare, să își caute liniștea la Mănăstirea Rohia.
La 16 august 1980 este tuns în monahism de către episcopul Iustinian Chira şi de către arhiepiscopul Teofil Herineanu, primind numele de Nicolae.
A suferit, spre sfârșitul vieții, de angină pectorală. În luna martie a anului 1989 a decis să meargă la București, pentru a consulta un medic specialist în cardiologie însă, înainte de îmbarcare, a suferit un infarct. A fost dus de urgență la spitalul din Baia Mare și a trecut la Domnul câteva zile mai târziu, pe 30 martie 1989, fiind îngropat în cimitirul Mănăstirii Rohia.
După Revoluţie, Editura Polirom decide să publice, în colaborare cu Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, integrala operei lui Nicolae Steinhardt, iar în cadrul mănăstirii a fost înfiinţată Fundaţia „Nicolae Steinhardt”.
Amintim faptul că la data de 30 iunie 2017, membrii Academiei Române s-au întâlnit în Adunare Generală pentru alegerea de noi membri corespondenți, membri de onoare din țară și străinătate și membri post-mortem: este vorba despre părintele Nicolae Steinhardt (monahul de la Rohia) – Secția de filosofie, teologie, psihologie și pedagogie, despre Anton Golopenția – Secția de științe economice, juridice și sociologie și Ion Jovin – Secția de Științe Medicale.
Sursa: Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut