În fiecare anotimp, creștinii ortodocși organizează parastase pentru sufletele celor dragi care nu mai sunt printre noi. Pe lângă zilele de pomenire individuală a celor răposaţi, Biserica a rânduit şi zile de pomenire generală a morţilor.
Din zilele de Moși în care se oficiază pomenirile de obște pentru cei adormiți, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului aminteşte: „Moșii de primăvară”, „Moșii de vară” (sâmbăta dinaintea Rusaliilor), „Moșii de toamnă” (în prima sâmbătă din luna noiembrie, cunoscută poporului din Transilvania ca „Luminația”) și „Moșii de iarnă” (sâmbăta dinaintea duminicii lăsatului sec de carne).
Moșii de iarnă 2024 sunt trecuți în calendarul ortodox în data de 9 martie, zi în care sunt şi Moşii de primăvară 2024. Această dată este înainte de Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, cunoscută și sub numele de Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui, serbată anul acesta pe 10 martie 2024.
„Conform credinței noastre dreptmăritoare, aproape toate sâmbetele de peste an sunt consacrate prin „excelență” pomenirii celor adormiți, a celor plecați în lumea veșniciei lui Dumnezeu.
Rânduiala slujbelor de pomenire a celor adormiți se află consemnate în Molitfelnic, Aghiazmatar sau Panihidă, având texte speciale și formule speciale (de exemplu, a se face diferența între Slujba Parastasului – mult mai complexă -, și Litia mică pentru morți).
În tot acest timp, credincioșii vor putea aduce la Sfântul Altar, pomelnicul și prinoasele după posibilitate fiecăruia: prescură, colac, vin, untdelemn, colivă, astfel încât, la momentele consacrate preotul slujitor se va ruga pentru sufletele celor adormiți.
Amintim faptul că, în toată această perioadă amintită mai sus, în fiecare sâmbătă, cu începere de la ora 7:30, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Municipiul Baia Mare se va săvârși Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie urmată de pomenirea cea de obște a celor adormiți. Desigur, astfel de rânduieli au loc și în parohiile, mănăstirile și schiturile din cuprinsul eparhiei noastre.
Desigur, jertfa noastră trebuie însoțită și de participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, tocmai pentru a fi în comuniune deplină cu cei adormiți, suflete vii, care nu mor niciodată, ci doar adorm întru nădejdea Învierii și a vieții veșnice!
De asemenea, această perioadă (și nu numai) constituie o ocazie binecuvântată de a cerceta și mai mult mormintele celor adormiți din familiile noastre, de a le îngriji așa cum se cuvine, de a le împodobi cu flori și de a aprinde lumânări, fapt ce reprezintă o expresie a dragostei noastre pentru toți cei dragi!”, arată Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului.
Dumnezeu să îi ierte și să îi odihnească pe cei adormiți în locașurile cele veșnice!