8 aprilie: Ziua internaţională a romilor

2 minute de citit
- Publicitate -

Ziua internaţională a romilor este sărbătorită în fiecare an la 8 aprilie. Este momentul ce marchează recunoaşterii culturii, istoriei şi drepturilor milioanelor de romi din toată lumea.

De asemenea, se atrage atenţia asupra provocărilor de discriminare cu care se confruntă comunităţile de romi din Europa şi de pretutindeni.

Iniţiativa privind marcarea Zilei Internaţionale a Romilor a apărut în 1971. Atunci a fost primul Congres internaţional al romilor de pretutindeni, la Londra.

Tot în 1971, au fost adoptate simbolurile etniei rome: roata cu spiţe „chakra”, Imnul internaţional al romilor, „Gelem, gelem”, şi steagul internaţional al romilor.

Din 1971, au avut loc mai multe congrese mondiale ale romilor. Au avut ca scop:

  • standardizarea limbii romani
  • obţinerea de compensaţii pentru suferinţele din al Doilea Război Mondial
  • îmbunătăţirea situaţiei educaţionale
  • revendicarea drepturilor civile ale romilor
  • păstrarea culturii şi limbii romani.

Multe dintre cele 10-12 milioane de romi din Europa încă suferă de sărăcie şi excluziune. Existenţa unei atitudini anti-ţigănism este răspândită, întărind şi agravând lipsurile lor economice şi sociale.

Aceste inegalităţi persistă în ciuda eforturilor continue la nivel naţional, european şi internaţional, pentru a combate prejudecăţile şi discriminarea, scrie site-ul Consiliului Europei.

În România, la data de 8 aprilie se marchează ”Sărbătoarea etniei romilor din România”. Legea a fost adoptată în 2006. Prevede celebrarea, în data de 8 aprilie a fiecărui an şi implicarea autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale în organizarea de manifestări publice şi a acţiuni social-culturale.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut