7 septembrie, Ziua Internaţională a Aerului Curat. Îmbunătăţirea calităţii aerului poate atenua schimbările climatice

2 minute de citit
- Publicitate -

Ziua de 7 septembrie a fost desemnată Ziua internaţională a aerului curat pentru un cer albastru, începând cu anul 2020, de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care a adoptat la 19 decembrie 2019 Rezoluţia 74/212, potrivit https://undocs.org.

În prezent, comunitatea internaţională recunoaşte că îmbunătăţirea calităţii aerului poate atenua schimbările climatice. Încurajată de interesul crescând al comunităţii internaţionale pentru aerul curat, şi subliniind necesitatea depunerii unor eforturi suplimentare pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, pentru a proteja sănătatea oamenilor, Adunarea Generală a ONU a decis să stabilească data de 7 septembrie ca Ziua internaţională a aerului curat pentru un cer albastru, se arată pe site-ul https://www.un.org/.

Statele membre ONU recunosc necesitatea reducerii substanţiale a numărului de decese şi îmbolnăviri din cauza substanţelor chimice periculoase şi din cauza poluării şi contaminării aerului, apei şi solului până în 2030, precum şi necesitatea reducerii impactului negativ asupra mediului în oraşe, inclusiv prin acordarea unei atenţii speciale pentru calitatea aerului şi gestionarea deşeurilor municipale şi a altor deşeuri până în 2030.

Aerul curat este important pentru sănătatea şi viaţa de zi cu zi a oamenilor. Poluarea aerului este cel mai mare risc de mediu pentru sănătatea omului şi una dintre principalele cauze evitabile de deces şi de îmbolnăvire la nivel global. Poluarea aerului are, de asemenea, un impact negativ asupra ecosistemelor.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut