7 ani de la moartea scriitorului Romulus Rusan, soţul Anei Blandiana

5 minute de citit
- Publicitate -
Ne obișnuisem ca an de an să-l vedem pe Romulus Rusan, cetățean de onoare al municipiului Sighetu Marmației, mergând agale pe străzile orașului, cu un ușor zâmbet îngândurat, prezent în orașul nostru la evenimentele importante sau la cursurile organizate pentru tineri, menite să cunoască istoria adevărată a României. Nu-l vom uita și ne înclinăm cu respect profund pentru tot ce a făcut!

Romulus Rusan, alături de soția sa, Ana Blandiana, s-a implicat în construcţia Memorialului de la Sighet, a coordonat colecţia de mărturii şi zeci de cărţi ale rezistenţei care l-au avut mentor şi editor, a fost inițiatorul programului de istorie orală, coorganizator și moderator al simpozioanelor internaționale de la Memorialul Sighet, din lucrările cărora a editat colecția „Anale Sighet” (1994-2003). Primul compendiu de istorie orală al perioadei 1944-1989, a cuprins 7388 pagini şi peste 600 autori. A fost co-organizator și moderator al Școlii de Vară de la Sighet (1998-2014) și al Zilei Porților Deschise (2003- ).

A fost director în cadrul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, conducând Centrul Internațional Pentru Studiul Comunismului, un organism guvernamental care studiază, documentează și susține conștientizarea publică a istoriei comunismului în România prin proiecte de cercetare, educaționale, editoriale și muzeale. A făcut parte din Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste în România (2006). În cadrul Raportului Comisiei a scris capitolele „Cronologia și geografia represiunii comuniste” și „Recensământul populației concentraționare. 1945-1989”, apărute simultan și în volumul cu același titlu (Editura Academia Civică, colecția „Ora de istorie”, București (2007). A inițiat, conceput și coordonat programul editorial al Fundației Academia Civică. Cărțile editate în cadrul a 7 colecții, dar și în afara colecțiilor, totalizează 110 titluri cu peste 45.000 pagini.
A fost coordonatorul lucrării „Cartea morților”, apărută în 2013, sub egida Academiei Civice, cu ocazia jubileului de 20 de ani al Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet. Cartea reprezintă un dicționar al celor decedați în închisorile, lagărele de muncă, deportările și locurile de domiciliu forțat, incluzând peste 20.000 de victime ale comunismului.
A primit premiul UNESCO pentru toleranță interetnică și interconfesională „Corneliu Coposu” (nov. 2000) pentru editarea colecției „Anale Sighet” și al premiului „Adrian Marino” al Salonului „Gaudeamus” pentru editarea cărții „Exerciții de memorie” (mart. 2000).
A debutat cu critică literară în 1954, fiind apoi redactor la câteva publicații din Cluj și București, precum și la Editura pentru Literatură. A colaborat la „Tribuna”, „Steaua”, „Cinema”, precum și la „Luceafărul” și „România literară”, unde a deținut rubrici permanente de critică cinematografică, parte dintre ele adunate în volumele „La început n-a fost cuvântul” (1977) și „Arta fără muză” (1980). Autor a 16 cărți de proză scurtă, proză de călătorie, film, interviuri, a obținut Premiul Uniunii Scriitorilor pentru proză în 1964 și 1982.
Romulus Rusan și Ana Blandiana au luptat, îndeosebi în planul a ceea ce putem numi construirea unei comunități anamnestice, deci una a memoriei și chiar a post-memoriei. Muzeul Memorial de la Sighet a fost și va dăinui drept moștenirea lor lăsată, cu altruism, perseverență si generozitate, unui popor de atâtea ori invocat și de prea puține ori respectat.
Scriitorul Romulus Rusan a murit la vârsta de 81 de ani, în 8 decembrie 2016. Romulus Rusan rămâne în inimele noastre, a maramureșenilor care l-au cunoscut și respectat!
Prof. Dr. Ioan Dorel TODEA
In fotografie:
– Ioan Holender, muzician, impresar artistic și director managerial austriac de operă, originar din România, cel mai longeviv director managerial al Operei de Stat din Viena
– Ioan Dorel Todea, critic literar, poet, jurnalist radiofonic; profesor de limba și literatura română, dr. în filologie.
– Romulus Rusan, scriitor, fondator al organizației neguvernamentale Alianța Civică, fost director în cadrul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, conducând Centrul Internațional Pentru Studiul Comunismului
- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut