7 ani de la alegerea în demnitatea de Episcop a Preasfințitului Părinte Iustin

2 minute de citit
- Publicitate -
Astăzi, 16 decembrie 2023, se împlinesc 7 ani de la alegerea în demnitatea de Episcop titular al Eparhiei Maramureșului și Sătmarului, a Preasfințitului Părinte Iustin, în scaunul chiriarhal rămas vacant după trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian.
În conformitate cu prevederile din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române privitoare la alegerea de episcop, candidaţii au fost aleşi din lista candidaţilor eligibili transmisă de Cancelaria Sfântului Sinod. Din partea Sinodului Mitropoliei Clujului au fost nominalizați doi candidați: Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului şi pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Timotei Bel, Stareţul Mănăstirii Scărişoara Nouă şi exarhul Mănăstirilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, actualmente, Arhiereu vicar.
Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, au ales, cu o majoritate de voturi (36 de voturi din 43 exprimate), pe Preasfințitul Părinte Iustin Hodea (Sigheteanul), care a fost, până atunci, Arhiereu vicar al Eparhiei.
Fiind uniţi de „duhul Rohiei” şi de vremurile grele, de început, ale Eparhiei noastre, Înaltpreasfințitul Părinte Justinian şi Preasfințitul Părinte Justin au fost oamenii providenţiali care au făcut din acest colţ de ţară un tărâm al spiritualităţii şi credinţei străbune. În toate scrierile şi cuvintele sale de învăţătură, Înaltpreasfințitul Părinte Justinian l-a văzut, firesc, pe Preasfințitul Părinte Justin ca şi urmaşul său de drept la scaunul eparhial.
Pentru noi, maramureșenii, Preasfințitul Iustin nu este doar un păstor sufletesc, ci și un veritabil apărător și promotor al patriotismului și valorilor naționale, un stâlp al credinței și mândriei de a fi români și maramureșeni.
În Sfântul Sinod, Preasfințitul Părinte Iustin face parte din Comisia pentru Doctrină, Viață monahală și Misiune socială.
Întru mulți ani, Preasfinția Voastră!
Întru mulți ani, Preasfințite Părinte Episcop Iustin, Păstorul nostru, al clerului, al monahilor, preoților și a poporului cel dreptcredincios din Maramureș și Sătmar!
Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului
- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut