6 iulie – Ziua Comemorării Victimelor Stalinismului în Republica Moldova

2 minute de citit
- Publicitate -

Pe 6 iulie, de Ziua Comemorării Victimelor Stalinismului, în țară și în capitală vor fi organizate mai multe manifestări, anunță Ministerul Culturii. Totodată, în semn de doliu, Drapelul de Stat al Republicii Moldova va fi coborât în bernă.

Potrivit instituției, vor avea loc depuneri de flori la monumentele în memoria victimelor deportărilor staliniste și sunt preconizate mitinguri de comemorare, cu păstrarea unui minut de reculegere pentru cinstirea memoriei celor trecuți prin calvarul deportărilor.

Pe 6 iulie, Centrul Național al Cinematografiei va proiecta filmul „Siberia din oase”, iar la Teatrul Naționalul „Mihai Eminescu” se va juca, pentru a 85-a oară, spectacolul „Dosarele Siberiei”, cu casele închise, după ce în cadrul Turneului Memoriei, spectacolul a fost îndelung aplaudat în ultima lună la Ungheni, Edinet, Chișinău, Soroca, Cimișlia, Hancești și, astăzi, la Rezina.

Se împlinesc, astăzi, 74 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul sovietic a ridicat zeci de mii de țărani basarabeni, pe care i-a dus în Siberia în lagăre de muncă forțată, iar averile lor au fost confiscate.

La acea operațiune au participat peste 4.000 de lucrători operativi ai Ministerului Securității de Stat al URSS, inclusiv aduși din alte republici, peste 13.000 de ofițeri și soldați și aproape 25.000 de activiști de partid din Moldova. De asemenea, au fost mobilizate 4.000 de autovehicule, 30 de garnituri de tren cu 1.570 de vagoane pentru vite.

Între anii 1941 și 1951 au fost trei valuri de deportări, iar istoricii apreciază că numărul total al deportaților basarabeni ar fi între 80 și 120 de mii.

- Publicitate -
Share this Article
adbanner
Sari la conținut