5 Mai marchează momentul întemeierii Școlii Libere de Pictură la Baia Mare în anul 1896

2 minute de citit
- Publicitate -
5 MAI, Ziua Artistului Plastic Băimărean, marchează momentul întemeierii Școlii Libere de Pictură la Baia Mare în anul 1896 de către pictorul și pedagogul maramureșean Hollósy Simon, având ca și suport autoritatea locală și comunitatea băimăreană, fenomen artistic și cultural înscris în coordonatele paneuropene, apoi internaționale specifice epocii primei mondializări.
5 MAI nu reprezintă doar o zi de sărbătoare culturală a comunității artistice băimărene sau de comemorare a istoriei și spiritului locului, ci și un proiect multianual conceput și fondat în anul 2004, structurat pe programul unei zile ce marchează atât trecutul cât și continuitatea și prezentul. Proiectul panourilor urbane care reproduc lucrările de artă ale artiștilor băimăreni în tehnica emailului pe metal realizate de artistul plastic din Ungaria, Balanyi Karoly, se dezvoltă an de an, astfel încât acum numărăm 25 de panouri însoțite de această dată de un material scris și audio, prezente și pe o hartă interactivă.
Vernisarea celor două expoziții cu creațiile artiștilor băimăreni și lucrările de atestat ale elevilor de la arte plastice Colegiul de Arte Baia Mare, cât și decernarea premiului pentru artistul anului se vor desfășura la Centrul de Artă Contemporană Colonia Pictorilor începând cu ora 17. Totodată, vor fi lansate ateliere de formare artistică pentru culoare, gravură, volum și desen destinate publicului iubitor de artă, având ca locație Pavilionul Olos și ca și îndrumători artiști plastici profesioniști, membri ai Filialei UAPR Baia Mare.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut