Coaliţia de guvernare dintre PNL şi PSD, partidele de opoziţie precum AUR şi USR, dar şi preşedintele Klaus Iohannis au fost luaţi la bani mărunti.
Jurnaliştii de la Magyar Nemzet au analizat actuala situaţie de la Bucureşti, afirmând că, spre deosebire de alte perioade tulburi din trecutul apropiată, în România există acum stabilitate politică, o „comunitate de interese” realizându-se în Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă.
„Minune în România: de aproape un an există stabilitate politică. (…) Dacă alegerile ar avea loc mâine, social-democraţii care îşi pot creşte susţinerea, naţional-liberalii care îşi pot pierde câteva puncte procentuale din popularitatea lor, precum şi UDMR ar putea obţine la fel de bine o majoritate parlamentară comodă – apreciază sondajele.
Datele sunt înşelătoare. Populaţia este nemulţumită de guvernare, iar în acelaşi timp aripa opoziţiei nu prezintă vreo alternativă capabilă să formeze un guvern.
La rândul său, AUR şi-a atins probabil limita superioară a sustenabilităţii cu indicele de simpatie de circa 15%, amestecat cu atitudinea împotriva sistemului, cu manifestările radicale şi antimaghiarismul.Puţini sunt cei ce cred că partidul compus din tobosari, naţionalişti de tip clasic, foşti securişti, şi tot felul de figuri cu un trecut dubios ar putea fi apţi pentru a conduce ţara.
Cealaltă formaţiune de opoziţie, liberalul extrem USR, se află tocmai în cea de-a doua etapă a destrămării sale”, se arată în analiza Magyar Nemzet, potrivit Rador.
Tensiunile dintre Klaus Iohannis şi Vasile Dîncu, un semn privind fragilitatea coaliţiei?
Totuşi, jurnaliştii ungari admit că nu se poate estima cât de mult va rezista această coaliţie de guvernare, indicând şi momentul demisiei lui Vasile Dîncu şi faptul că au început deja să vină critici la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, cel considerat „naşul coaliţiei”.
„Este imposibil de prezis cât va dura unitatea coaliţiei şi implicit stabilitatea politică. Demisia forţată a ministrului socialist al Apărării, Vasile Dîncu, care a urmat după propunerea unor negocieri de pace americano-ruse, a provocat ceva tulburări în sistem.
După cele întâmplate de la realizarea căsătoriei politice de interes, pentru prima oară s-au formulat atacuri vehemente din partea PSD preşedintelui Klaus Iohannis, numit drept naşul coaliţiei.
Şeful statului a fost cel care – după unii la „sfatul” americanilor – nu a putut trece cu vederea că într-un interviu ministrul Apărării a formulat pe marginea încheierii războiului o opinie similară cu cea a lui Viktor Orbán sau chiar a lui Emmanuel Macron, opinie care era alta decât cea propusă de Washington”, se mai arată în comentariul citat.
Ce va însemna pentru România un eşec privind Schengen?
Un alt element care ar putea provoca tensiuni uriaşe la Bucureşti este un eventual eşec privind aderarea României la spaţiul Schengen, mai subliniază jurnaliştii de la Magyar Nemzet.
„Un eşec ar putea declanşa acuze reciproce între cele două partide mai mari ale coaliţiei şi ar putea amplifica sentimentele ostile faţă de Bruxelles. (…)
Politicienii din eşalonul secund al social-democraţilor şi naţional-liberalilor vin cu declaraţii nemaiauzite până acum faţă de o eventuală decizie de respingere a UE sau chiar şi faţă de poziţia Olandei”, mai scrie sursa citată.