29 iunie, Sfinții Apostoli Petru și Pavel

1 minute de citit
- Publicitate -

Pe data de 29 iunie, românii de pretutindeni îi sărbătoresc pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Aproximativ jumătate de milion de români poartă numele acestor sfinți, după cum arată Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Pe lista celor cărora le urăm “la mulți ani azi” se află cei care poartă numele Petru sau Pavel, dar și cei care poartă nume derivate din cele două.

  • Derivate masculine – Petru, Petre, Paul, Păulică, Petrică, Pavel, Petrişor și Petronel. Tot aici intră și Peter, Petrus sau Petronius.
  • Derivate feminine – Paula, Petronela, Petruţa, Petra, Paulina, Paulica, Petriţa, Pavelina, Pătra şi Pauliana.

Sfinții Petru și Pavel sunt comemorați în aceeași zi datorită circumstanțelor comune ale martiriului lor la Roma sub împăratul Nero. Petru a fost răstignit în poziție inversă, în timp ce Pavel a fost decapitat. După cum se menționează în Sinaxar, moaștele Sfinților Petru și Pavel au fost așezate împreună.

Conform tradiției, 29 iunie a fost recunoscută ca fiind ziua în care au fost martirizați Sfinții Petru și Pavel. Cu toate acestea, studii recente au oferit informații mai precise care indică faptul că Petru a fost răstignit în anul 64, în timp ce Pavel a fost decapitat în anul 67.

- Publicitate -
Share this Article
adbanner
Sari la conținut