25 martie, ziua de naștere a poetei Ana Blandiana!

2 minute de citit
- Publicitate -
Alături de numeroasele titluri și distincții naționale și internaționale, Ana Blandiana a primit și titlul de CETĂȚEAN DE ONOARE a municipiului Sighetu Marmației!
Poeta Ana Blandiana are în mod sigur o legătură sufletească aparte pentru orașul nostru, manifestată de mulți ani prin participare la nenumărate evenimente culturale și științifice, emisiuni la Radio România Sighet, la simpozioane pe diferite teme, edițiile școlii de vară pentru tineri și multe altele.
Ana Blandiana împreună cu regretatul ei soț, scriitorul Romulus Rusan, au numele legat de munca depusă pentru păstrarea memoriei victimelor închisorilor comuniste, rezultatul acestui demers fiind crearea „Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet”. Ana Blandiana, a primit ca președinte fondator al Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistentei Sighet – „Ordinul Cultural în grad de Cavaler, categoria E -Patrimoniul cultural national”.
Numele Anei Blandiana este legat de întreaga evoluție a a poeziei românești din ultimele decenii. Ana Blandiana, alături de nume precum Ioan Alexandru, Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Constanța Buzea, Adrian Păunescu, Cezar Baltag, a scris o pagină densă și valoroasă din marea carte de literatură română.
Poetă sensibilă și complexă, cu un limbaj liric original, Ana Blandiana a fost nelipsită din paginile celor mai importante reviste de cultură din România și din străinătate. De altfel, recunoașterea internațională a culminat cu acordarea prestigiosului Premiu Herder în anul 1982 și a altor premii de prestigiu. Este membru corespondent al Academiei Române (din 2016), membră a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie „Stéphane Mallarmé” și a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO).
Viața și opera Anei Blandiana reprezintă un model de artist și cetățean implicat plenar în viața comunității. Numele ei se înscrie cu cinste în lungul șir al marilor femei pe care le-a dat România.
MULȚUMIM ANA BLANDIANA! LA MULȚI ANI ANA BLANDIANA!
Prof. Dr. Ioan Dorel TODEA

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut