Astăzi se împlinesc 166 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), a „Micii Uniri”, un act providențial din istoria poporului nostru, împlinire a unui ideal național încununat la București prin alegerea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza al Moldovei și ca Domnitor al Țării Românești.
Conferința de la Paris a puterilor garante dădea recunoașterea oficială a faptului împlinit de la 24 ianuarie 1859.
Actul istoric al Unirii de la 24 ianuarie 1859, despre care Mihail Kogălniceanu spunea că este „actul întregii națiuni române”, a rămas un moment decisiv în istoria românilor, pentru că recunoașterea internațională a Unirii și măsurile adoptate în anii care au urmat au dus la obținerea și recunoașterea independenței României în anii 1877-1878.
Acest eveniment nu a fost doar primul pas către formarea unui stat român unitar, ci și temelia pe care s-a clădit modernizarea țării, continuată până la Marea Unire de la 1 decembrie 1918.
În Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului și în toate lăcașurile de cult din Patriarhia Română se va oficia Slujba Tedeumului. La sfârșitul acestei slujbe vor fi trase clopotele timp de un minut.
Celebrarea Unirii Principatelor Române și comemorarea făuritorilor acesteia constituie un act solemn de recunoștință, care are menirea să mențină aprinsă candela unității și demnității noastre naționale.
Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului