2024 – anul expozițiilor, evenimentelor și digitalizării la Muzeul Județean de Mineralogie Baia Mare

28 minute de citit
- Publicitate -

Anul 2024 a fost unul deosebit de bogat în activități și evenimente pentru Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare, confirmând, o dată în plus, rolul important al instituției în promovarea patrimoniului natural și cultural. Evenimentele derulate pe parcursul anului au atras un număr semnificativ de vizitatori și au demonstrat implicarea activă în domeniul educației și cercetării științifice.

Deși numărul vizitatorilor înregistrați la sediu, în anul 2024, cifrat la 24.333, este aproape de media anilor pre-pandemici, dar mult sub ultimul record înregistrat în anul 2023 (de 32.860 vizitatori), totuși, anul 2024 deține suficiente argumente, pentru a fi considerat unul dintre cei mai prolifici ani, contabilizați după cele mai recente criterii de evaluare. Cele 14 expoziții temporare organizate în anul 2024, dintre care 6 în diferite locații din țară, iar 8 la sediul instituției, ne-au adus un nou record, după cel din anul 2019, de 12 expoziții. De asemenea, numărul de evenimente culturale, organizate sau în care am fost implicați, a depășit pentru prima oară pragul de 40, ajungând la un total de 42. Iar pe lângă activitățile clasice și tradiționale pe care le-am derulat, susținute financiar din bugetul propriu, am atras fonduri suplimentare de la CJ Maramureș, pentru implementarea a două proiecte: „Operă pentru maramureșeni” și „Geoparcul UNESCO Gutâi-Maramureș”.

Patrimoniul muzeal a sporit cu un număr de 19 piese achiziționate, dar și cu numeroase piese donate, care urmează să fie procesate pe parcursul acestui an. Printre ele, se află și cel mai recent mineral descris pentru prima dată în lume, pe teritoriul României, într-un eșantion provenind de la fosta Mină Săsar – baiamareitul. Cercetarea științifică derulată de specialiștii Muzeului a fost, de asemenea, considerabilă: organizare și participare la 3 simpozioane (Baia Mare,  Jicin  – Cehia și Iași), prezentare a 7 lucrări, publicare a 7 abstracte, în materialele manifestărilor științifice și a 2 articole in extenso – în Buletinul Științific al Centrului Universitar Nord Baia Mare și în celebra revistă Minerals.

De asemenea, sloganul „inovare prin interactivitate și digitalizare”, menționat în Planul de management după care se ghidează activitatea Muzeului în această perioadă, a fost cu succes implementat și materializat în funcționarea unei instalații de realitate augmentată, ce utilizează un nisip cinetic și permite recrearea unei erupții vulcanice sau a procesului de descoperire de fosile, precum și găzduirea unei diorame interactive (componentă a Expoziției temporare „Glasul roților de tren”), cu două garnituri feroviare manevrabile de către vizitatori. Și poate aspectul cel mai important, din această categorie, dar și extrem de relevant la nivelul întregii activități a Muzeului, este transpunerea în format digital, prin scanare 3D a peste 400 de piese, din patrimoniul instituției, ce vor putea fi vizualizate în cadrul Muzeului virtual.

Primul eveniment major al anului a fost lansarea cărții „Flora pannoniană a sitului fosilifer Chiuzbaia”, scrisă de Gheorghe Macovei. Evenimentul s-a desfășurat pe 25 ianuarie, la sediul Muzeului, a fost realizat în colaborare cu Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” și cu Societatea Geologică a României și a atras numeroși specialiști și pasionați de geologie.

Luna februarie s-a remarcat prin organizarea a două vernisaje expoziționale, la sediul unor instituții de cultură din România, care au adus un plus de valoare programului evenimentelor desfășurate de Muzeu.

Astfel, pe 9 februarie, la Muzeul de Științe Naturale Piatra Neamț, din cadrul Complexului Muzeal Național Neamț, a avut loc vernisajul Expoziției temporare „Telefoanele mobile și mineralele lor”, organizată în colaborare cu firma GSM Zone din Iași. Expoziția a adus în atenția publicului povestea fascinantă a mineralelor utilizate în tehnologia mobilă, ilustrând, totodată, evoluția telefoanelor mobile din 1994, până în 2014.

Cel de-al doilea vernisaj al lunii februarie a avut loc pe data de 23, la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea Ciuc, fiind al 18-lea vernisaj al Expoziției itinerante naționale „Zestrea minerală a României”, o expoziție care s-a bucurat, în cei 5 ani de itinerare, de un succes remarcabil. Considerat unul dintre cele mai importante și apreciate proiecte realizate de Muzeul de Mineralogie, expoziția, ce aduce în prim-plan bogățiile geologice ale României, a captat atenția publicului larg și a specialiștilor, afirmându-se drept un demers cultural de excepție, ce reunește cunoștințe științifice și o estetică naturală deosebită.

Principalul eveniment al lunii martie l-a reprezentat vernisajul Expoziției temporare „Glasul roților de tren”, expoziție de machete feroviare și filatelie tematică.  Expoziția, ce reunește două colecții remarcabile, a fost posibilă datorită pasiunii și implicării colecționarilor Vlad Stoenescu, care a oferit machetele feroviare și diorama interactivă și Alexandru Leonard Pop, care a contribuit cu componentele filatelice. Expoziția are o semnificație deosebită pentru Muzeu, fiind o punte de legătură între pasiunea colecționarilor și dorința muzeului de a face accesibile aceste comori publicului. În plus, ea subliniază rolul important al colecțiilor private în diversificarea ofertei culturale a instituțiilor publice de cultură și în promovarea educației muzeale.

Pe parcursul întregului an 2024, Expoziția „Glasul roților de tren” a avut un mare succes la Muzeul de Mineralogie, atrăgând un public variat, de la copii, entuziasmați de diorama interactivă, până la adulți, fascinați de detaliile machetelor și de exponatele filatelice, fiind extrem de apreciată de vizitatorii de toate vârstele.

Luna aprilie a adus un plus de diversitate în calendarul anului 2024, cu nu mai puțin de cinci evenimente remarcabile. Dintre acestea, două au fost vernisaje de expoziții temporare, în timp ce celelalte trei au îmbogățit oferta culturală și educațională a Muzeului, aducând publicului o gamă variată de experiențe.

Primul vernisaj al lunii a fost al Expoziției temporare „Instantanee americane” și a avut loc la sediul Muzeului, în data de 4 aprilie. Expoziția a prezentat 42 de fotografii realizate de Ștefan Vida, geolog și membru al Foto Club Carei. Imaginile, din categoria „fotografie de stradă”, captează viața cotidiană din diverse colțuri ale Americii, de la sărbători religioase din America de Sud, la momente obișnuite din New York, evidențiind contrastul cultural și diferențele de lumină și culoare între cele două continente.

La data de 12 aprilie, a avut loc cel de-al doilea vernisaj, din acest an, al Expoziției temporare „Telefoanele mobile și mineralele lor”, de această dată la Muzeul de Științele Naturii din Dorohoi, ca urmare a unei colaborări dintre Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” și Muzeul Județean Botoșani.

În anul 2024, Ziua Internațională a Pământului a fost celebrată de către Muzeul de Mineralogie prin intermediul a două evenimente. La data de 22 aprilie Muzeul, a fost gazda unui eveniment special organizat de elevii și profesorii Colegiului Național „Mihai Eminescu” Baia Mare. Programul a inclus cântece și poezii dedicate Pământului, creații vestimentare realizate din materiale reciclabile și o paradă a acestora sub denumirea „Eco – personaje”. Evenimentul, la care au participat 120 de persoane, a fost foarte bine primit, oferind o oportunitate de a sublinia importanța protejării planetei, într-un cadru educativ și creativ.

Al doilea eveniment, dedicat celebrării Zilei Internaționale a Pământului, a avut loc în data de 23 aprilie, când alături de partenerii săi, Societatea Geologică a României și Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Muzeul de Mineralogie a organizat online ceremonia de premiere a câștigătorilor Concursului de eseuri „Mineralele din viața noastră”. Aflată la a IV-a ediție, competiția s-a adresat elevilor de gimnaziu și liceu, aceștia fiind invitați să redacteze eseuri despre minerale care fac parte din obiecte cotidiene. Concursul a avut scopul de a promova geologia și  de a crește conștientizarea importanței mineralelor în viața de zi cu zi. Câștigătorii au fost recompensați cu rucsaci, colecții de pietre semiprețioase și alte premii educaționale, utile pentru explorarea naturii.

Luna mai a fost o perioadă excepțională pentru Muzeul de Mineralogie, marcând un adevărat vârf de activitate, cu nu mai puțin de 9 evenimente remarcabile. Aceste manifestări s-au desfășurat în cadrul suitei de evenimente intitulată „Luna Maramureșului”, organizată de Consiliul Județean Maramureș și Organizația de Management a Destinației Maramureș, având ca scop esențial promovarea valorii și imaginii culturale a județului nostru.

Ediția a VII-a a Simpozionului Științific Național „Patrimoniul Natural”, desfășurată în perioada 16-17 mai 2024, a fost organizată în colaborare cu Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Societatea Geologică a României, ProGeo, Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș și Garda de Mediu Maramureș și a reunit cercetători din toată țară, facilitând dezbateri valoroase pe teme de geodiversitate, biodiversitate și conservarea patrimoniului natural. Cele 17 lucrări prezentate, în cadrul celor trei sesiuni tematice, au subliniat importanța conservării și valorificării patrimoniului natural și au adus în prim-plan soluții inovative și cercetări relevante, consolidând importanța acestui eveniment în rândul comunității științifice. Conferința din cadrul simpozionului, cu titlul „Predicția cutremurelor de pământ bazată pe fenomene precursoare: aberație sau posibilitate reală?”  susținută de dr. Alexandru Szakacs, a abordat subiectul predicției cutremurelor, un subiect de maxim interes, provocând un dialog între participanți despre posibilele metode de anticipare a fenomenelor seismice și evidențiind limitările și progresele științifice din acest domeniu crucial.

Luna mai a marcat și desfășurarea celei de-a II-a ediții a Cavnic Mineral Expo, în intervalul 26-28 mai. În cadrul evenimentului, Muzeul a prezentat expoziția „Flori minerale din adâncurile Cavnicului”, care a evidențiat o selecție reprezentativă din patrimoniul mineralogic al zonei. Evenimentul a reunit atât expozanți, cât și comercianți din domeniu, fiind o oportunitate de a evidenția valoarea patrimoniului mineralogic al regiunii. Succesul manifestării a fost reflectat de numărul mare de participanți și vizitatori, precum și de prezența oficialităților, care au subliniat importanța acestui eveniment în promovarea moștenirii culturale și naturale a Maramureșului.

Pe lângă evenimentele deja menționate, luna mai a adus și alte manifestări interesante, precum proiecțiile de filme documentare organizate cu ocazia Zilei Păsărilor și Arborilor, sau atelierul educațional „Frumusețea și utilizările mineralelor”, realizat în colaborare cu Facultatea de Inginerie. Totodată, Muzeul a marcat Ziua Internațională a Muzeelor, prin accesul gratuit oferit vizitatorilor, iar Ziua Mondială a Diversității Culturale a fost celebrată printr-un eveniment dedicat artiștilor români de renume internațional. Ziua Europeană a Parcurilor Naționale a fost marcată de proiecții de filme despre parcurile naturale din România. La finalul lunii, evenimentul „Mai Muzical” a încheiat seria de manifestări, cu o audiție muzicală emoționantă și plină de talent.

Luna iunie a debutat cu un eveniment devenit tradiție pentru Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare și anume celebrarea Zilei Internaționale a Mediului Înconjurător, prin organizarea unei drumeții la aria naturală protejată Creasta Cocoșului. Pe parcursul drumeției, participanții au avut ocazia de a explora frumusețile naturale ale zonei, în timp ce au aflat informații despre importanța protejării resurselor naturale și a geodiversității.

Ultimul vernisaj al Expoziției itinerante naționale „Zestrea minerală a României”, cu numărul 19, a avut loc la data de 13 iunie 2024, la Muzeul Geologic Național din București, marcând finalul unui proiect de succes, care a început în Baia Mare, în mai 2019. Proiectul expoziționat a fost organizat în colaborare cu  Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din  Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași și Muzeul Geologic Național. Expoziția a reunit 122 de exponate remarcabile, din patrimoniul Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare și a instituților partenere și a avut ca scop principal oferirea unei priviri de ansamblu asupra comorilor mineralogice ale României, prin evidențierea mineralelor descoperite în premieră în România, precum și a asociațiilor minerale de tip „flori de mină”, unele dintre ele unice  pe plan mondial.

Trei evenimente importante și diverse au avut loc în luna iulie pentru Muzeul de Mineralogie, fiecare abordând un aspect diferit al activității sale: cultural, artistic și educațional.

În data de 4 iulie a avut loc vernisajul Expoziției temporare „Rewriting Humanity”, a artistei plastice Elena Alina Herțeg, prima expoziție personală a artistei organizată în Baia Mare, orașul său natal. Lucrările expuse explorează legătura dintre regnul mineral și cel uman, având la bază fascinația artistei pentru procesele naturale și structurile organice.

Un alt eveniment cu statut de tradiție a avut loc la sediul Muzeului, la data de 12 iulie, respectiv concertul de muzică clasică „Operă pentru maramureșeni”. Ajuns la a patra ediție,  evenimentul cultural-artistic a fost realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș și a adunat în sala „Florilor de Mină” peste 140 de participanți. La eveniment au participat artiști consacrați din cadrul Operei Naționale Române din Cluj-NapocaȘcolii Populare de Arte „Tudor Jarda” și Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”. Concertul a inclus un repertoriu variat, de la arii din opere celebre până la lieduri românești și internaționale. Publicul maramureșean a avut ocazia să se bucure de o seară de muzică clasică de calitate, într-un cadru muzeal deosebit.

Evenimentul educațional al lunii iulie a fost reprezentat de practica studenților geologi în zona. În fiecare an, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare susține activitatea educațională a studenților la geologie, implicându-se activ în practica acestora. Studenți din universitățile de profil din țară beneficiază de lecții deschise, aplicații de teren și ghidaj specializat din partea muzeului. Prin aceste activități, muzeul sprijină formarea profesională a viitorilor specialiști, oferindu-le oportunitatea de a învăța direct din surse valoroase și de a explora geologia regiunii.

Un alt eveniment educațional important a fost organizat de Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare la finalul lunii septembrie. În cadrul ediției din acest an a Nopții Cercetătorilor Europeni, Muzeu a organizat evenimentul „Cercetarea și monitorizarea zonelor vulcanic active – premiză a prevenirii dezastrelor naturale”. Evenimentul a fost structurat în două părți: prezentări susținute de specialiști și un atelier interactiv. În prima parte, conf. univ. dr. Marinel Kovacs și dr. Artur Ionescu au vorbit despre procesele vulcanice, tehnicile de monitorizare a vulcanilor și utilizarea geochimiei gazelor vulcanice. Partea practică a evenimentului a inclus trei activități importante. Participanții au interacționat cu materiale rezultate din activitatea vulcanică, învățând despre diversitatea fenomenelor vulcanice. Apoi, au asistat la simularea unei erupții vulcanice, folosind o machetă didactică și substanțe accesibile, precum bicarbonat de sodiu și oțet. În final, au aflat mai multe despre tehnicile de monitorizare a vulcanilor, observând o machetă care ilustra instrumentele folosite pentru urmărirea activității vulcanice. La eveniment au participat peste 90 de persoane, elevi și cadre didactice.

În luna octombrie, cunoscută pentru celebrarea globală a „Earth Science Week”, Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a organizat o excursie specială, parte din „Săptămâna Geologiei”, un eveniment care aduce în prim-plan cunoștințele geologice și respectul pentru mediul înconjurător, reflectând astfel inițiativa internațională la nivel local. Drumeția organizată la Situl Natura 2000 Munții Gutâi ROSPA0134 – parte a viitorului Geoparc UNESCO Gutâi-Maramureș,  a oferit participanților oportunitatea de a explora vârful Igniș, un loc cu semnificație geologică majoră, unde au aflat despre vulcanii din Munții Gutâi și despre modul în care aceștia au modelat relieful zonei. De asemenea, au fost discutate aspecte importante legate de biodiversitatea locală și de protejarea acestei zone prin înființarea Geoparcului UNESCO Gutâi-Maramureș.

Două alte evenimente cu caracter educațional au mai fost organizate în luna octombrie, respectiv Protejarea mediului înconjurător pentru generațiile viitoare, organizat în colaborare cu Asociația „Mărturie pe viață” și evenimentul „Noi și mediul”, organizat în colaborare cu Colegiul Național „Mihai Eminescu” Baia Mare. Aceste evenimente au avut scopul de a întări rolul Muzeului ca factor educativ esențial și de a sprijini instituțiile de învățământ și organizațiile, în promovarea protecției mediului și a conștientizării importanței acestuia, în dezvoltarea sustenabilă a comunității.

Unul dintre principalele evenimente, cu caracter științific, la care a participat Muzeul de Mineralogie în anul 2024 a fost reprezentat de Simpozionul „Geo-Iași”, ce a avut loc în perioada 25-27 octombrie în organizarea Departamentului de Geologie al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În cadrul acesti eveniment, Muzeul de Mineralogie a fost reprezentat de directorul instituției, conf. univ. dr. ing Ioan Denuț, care a prezentat lucrarea „Contribuția zăcămintelor din Bazinul minier Baia Mare la constituirea patrimoniului Muzeului”. Evenimentul a reunit specialiști din domeniul geologiei și a fost o oportunitate de a promova realizările muzeului în cercetarea și conservarea patrimoniului geologic și a întări relațiile de colaborare dintre Muzeu și Universitate.

Luna noiembrie a adus ultimul vernisaj expozițional al anului 2024 organizat de Muzeul de Mineralogie. Expoziția temporară „FotoSinteză” prezintă o colecție impresionantă de 23 de lucrări fotografice, realizate de artistul Gelu Stănculescu, în colaborare cu Maria Scîrlet și modele din Cluj-Napoca și București. Lucrările ilustrează conexiunea dintre pictură, grafică și fotografie, evidențiind o explozie de culori și emoții intense, inspirate de vulnerabilitățile umane.

În această lună au avut loc două înâlniri importante, la care a participat directorul instituției. Forumul Geoparcurilor 2024 a avut loc în data de 5 noiembrie, online, și este o întâlnire la care instituția noastră a fost invitată ca urmare a demersurilor inițiate în vederea înființării Geoparcului UNESCO Gutâi-Maramureș. Iar cea de-a doua întâlnire, s-a desfășurat tot online, în data de 15 noiembrie și a fost reprezentată de întrunirea Consorțiului pentru desfășurarea celei de-a XXIII-a ediții a Congresului Asociației Carpato-Balcanice, ce se va desfășura la Cluj-Napoca în anul 2026, din care Muzeul de Mineralogie face parte.

Numărul record de evenimente înregistrate de Muzeul de Mineralogie în acest an, 42, s-a definitivat cu o conferință, organizată în colaborare cu Societatea Geologică a României și susținută de dl. dr. geol Marinel Kovacs. Conferința a fost organizată la sediul Muzeului în data de 19 decembrie și a avut titlul „Frumuseți minerale din Muzeul de Istorie Naturală Smithsonian – Washington”.

Activitatea științifică a Muzeului s-a concretizat în anul 2024 prin participarea cu 6 lucrări la cele două simpozioane detaliate anterior, Simpozionul Științific Național „Patrimoniul natural” – organizat de Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare alături de partenerii săi și Simpozionul „Geo-Iași”, organizat de Departamentul de Geologie al Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași și cu o lucrare la Geological Conference VolcandPark 2024 – Jicin, Republica Cehă. Totodată, specialiști din cadrul Muzeului au publicat două lucrări științifice în reviste de specialitate, respectiv Buletinul Științific al Centrului Universitar Nord din Baia Mare și Minerals și 7 abstracte, în cel de-al doilea număr al revistei editate de Muzeul de Mineralogie, „Patrimoniul natural”, respectiv în publicațiile manifestărilor științifice menționate.

Unul dintre cele mai importante proiecte, care a demarat în anul 2024 și în care a fost implicat Muzeul de Mineralogie, este concretizarea unei idei mai vechi, exprimată în diverse conjuncturi, de valorificare a potențialului natural și cultural al Munților Gutâi, prin înființarea unui geoparc, care să funcționeze sub egida UNESCO. Ideea s-a concretizat prin semnarea unui acord de parteneriat, în luna octombrie, între Consiliul Județean Maramureș și Consorțiu pentru realizarea Proiectului de interes județean „Geoparcul UNESCO Gutâi-Maramureș”. Din Consorțiul constituit, în vederea implementării proiectului fac parte Universitatea din București (prin Facultatea de Geologie și Geofizică), Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare și Asociația pentru Promovarea Turismului și Dezvoltare Durabilă Nord-Vest. Scopul proiectului este acela de a derula activități specifice de constituire, funcționare și realizarea documentațiilor, în vederea depunerii candidaturii la UNESCO, la finele anului 2027. Beneficiind de consultarea oferită de singurul expert UNESCO în geoparcuri (din cadrul Universității București), echipa constituită în vederea implementării proiectului a realizat, la nivelul anului 2024, activități constând în: realizarea documentațiilor necesare în pregătirea dosarului de candidatură, activități educaționale outdoor și indoor cu tineri și adulți și activități de promovare și vizibilitate a proiectului, precum realizare logo și materiale foto-video, în vederea creării website-ului noului geoparc.
În ceea ce privește vizitatorii care au trecut pragul Muzeului de Mineralogie în anul 2024, aceștia au fost în număr de 24.333, o distribuție detaliată a vizitatorilor pe fiecare lună din an, fiind prezentată în graficul următor.

vizitatori pe luni

În reprezentarea grafică se evidențiază lunile aprilie și octombrie ca și maxime, cu 4.540, respectiv 3.917 vizitatori. În aceste două luni au fost înregistrate în total 196 de grupuri, aproape jumătate din cele 429 de grupuri înregistrate în total în anul 2024, principala explicație fiind desfășurarea, cu predilecție, în lunile aprilie și octombrie, a celor două programe naționale „Școala Altfel” și „Școala Verde”.

Numărul semnificativ de grupuri de elevi, care au vizitat Muzeul de Mineralogie în cadrul acestor programe, reflectă un interes deosebit din partea instituțiilor de învățământ pentru oferta culturală și educațională a Muzeului. Aceste programe au atras elevi și cadre didactice din diverse colțuri ale țării, confirmând rolul muzeului ca destinație educativă importantă, care sprijină dezvoltarea cunoștințelor științifice și creșterea conștientizării privind importanța protecției mediului și a resurselor naturale în rândul tinerelor generații.

În ceea ce privește statistica realizată în funcție de vârsta vizitatorilor, observăm că, în anul 2024, raportul dintre elevi/studenți și adulții ce au vizitat Muzeul este destul de echilibrat, astfel 55% dintre vizitatori fac parte din categoriile preșcolari, elevi, studenți, iar restul de 45% sunt adulți, 31%  și pensionari, 14%.

Statistica pe naționalități ne arată că în proporție de 94%, vizitatorii au fost de origine română, iar 6% au provenit din alte țări, precum Ungaria, Ucraina, Israel, Letonia, Slovenia, SUA, etc.

Pentru a evalua cu acuratețe impactul activităților derulate de Muzeul de Mineralogie pe parcursul anului 2024, este esențial să luăm în considerare atât cei 24.333 de vizitatori înregistrați la sediul Muzeului, cât și cei 8.844 de beneficiari, care au vizitat expozițiile itinerante organizate în diverse locații din România, ajungând astfel la un total de 33.177 beneficiari. Această abordare oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra gradului de atracție și accesibilitate al instituției în rândul publicului. Astfel, în anul 2024, Expoziția itinerantă națională „Zestrea minerală a României” a fost prezentă, în perioada 1 ianuarie – 20 februarie, la Cluj-Napoca (în continuarea evenimentului început pe 20 octombrie anul precedent), în perioada 23 februarie – 11 iunie, la Miercurea Ciuc și în perioada 13 iunie – 10 octombrie, la București, o perioada de peste 10 luni, în care a atras un număr total de 7.544 vizitatori. În plus, Expoziția temporară „Telefoanele mobile și mineralele lor” a adunat 1.300 de vizitatori, fiind expusă la Piatra Neamț, între 9 februarie și 10 aprilie și la Dorohoi, între 12 aprilie și 15 iulie.

Pentru modul în care am reușit să ne desfășurăm activitatea în anul 2024 și realizările mai sus menționate, atât pe plan cultural dar și administrativ, dorim să mulțumim, în primul rând, consilierilor județeni și conducerii Consiliului Județean Maramureș, de al căror sprijin constant ne-am bucurat și care ne-au asigurat cea mai mare parte a resurselor financiare necesare, precum și întregului aparat al CJMM, pentru colaborare și înțelegere. De asemenea, dorim să transmitem mulțumirile noastre sincere, tuturor instituțiilor, societăților comerciale și organizațiilor neguvernamentale cu care am colaborat – muzee, universități, școli, institute de cercetare și alte instituții de cultură și de învățământ – cu care am organizat împreună evenimente culturale și științifice, colecționari, care ne-au împrumutat piese din colecțiile personale pentru organizarea de expoziții temporare, firme, de la care am achiziționat bunuri și servicii, organizații nonguvernamentale, care ne-au fost alături în implementarea multor proiecte și nu în ultimul rând reprezentanților mass-media scrisă, electronică sau audio-vizuală, care au reflectat cu promptitudine și justețe activitatea Muzeului de Mineralogie, din anul 2024. Un sentiment special de mulțumire se îndreaptă către acei colecționari de minerale, care, pe parcursul anului anterior, au donat, din colecțiile personale, piese Muzeului, contribuind la sporirea patrimoniului muzeal și facilitând expunerea unor minerale, descrise pentru prima oară în lume, în perimetrul districtului metalogenetic Baia Mare, printre care și pe cel mai recent – baiamareitul.

Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare

- Publicitate -
Share this Article
Leave a comment
Sari la conținut