În perioada 9 – 10 mai 2024, în Maramureş s-a derulat proiectul intitulat În numele LIBERTĂȚII. Maramureșul, între „Marele război” și „Decembrie însângerat” – un proiect coordonat de Acad. Emil Burzo care marchează 110 ani de la izbucnirea Primului Război Mondial și 35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989.
În acest sens, Asociația de Turism, Consultanță și Implementarea Proiectelor Europene, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, Consiliul Județean Maramureș, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și GAZETA de Maramureș, au realizat 2 volume de cărţi intitulate În numele Libertății. Maramureșul și ”Marele război”, dedicat participării județului Maramureș la Primul Război Mondial și În numele Libertății. Maramureșul și ”Decembrie însângerat”, dedicat rezistenței anticomuniste din Maramureș și participării Maramureșului la Revoluția din Decembrie 1989. Fiecare volum cuprinde 2 părți: una istorică, realizată de istorici consacrați, profesori și academicieni și o parte de istorie și istorie orală, scrisă de elevii de gimnaziu și liceu din județul Maramureș. Au participat la concurs elevi din toate zonele județului, lucrările lor fiind selectate de un juriu, iar cele mai bune au fost publicate în cele două volume.
De asemenea, prin acest proiect s-au organizat şi 2 simpozioane, unul în Baia Mare în 9 mai 2024, și unul în Sighetu Marmației, în data de 10 mai.
Prima parte a avut loc la Catedrala Ortodoxă Sfânta Treime din Baia Mare cu binecuvântarea și participarea Preasfințitului Părinte Iustin. Evenimentul a debutat cu un Parastas în memoria eroilor Neamului, urmat de un cuvânt de introducere al Arhidiaconului Vlad Verdeș, moderatorul evenimentului, şi intonarea imnului de stat de către tânărul Paul Coza. Au luat cuvântul: Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, Filip Dan, inspector școlar general adjunct, Ioana Lucăcel, jurnalist Gazeta de Maramureș, Pr. Prof. univ dr. Ioan Chirilă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Pr. Gavril Burzo – fost deținut politic, Lector univ. Dr Ilie Gherheș, unul dintre cei mai prestigioși istorici ai Maramureșului, Dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene Petre Dulfu şi prof. Marius Voinaghi, inspector școlar.
La simpozionul din Catedrala Sf. Treime din Baia Mare, au participat elevi din toate zonele județului, ale căror lucrări au fost selectate şi publicate în cele 2 volume:
- Pop Carina de la Școala Profesională Dumbrăvița, prof. coordonator Dancu Vasile Lucian
- Crişan Darian de la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Baia Mare, prof. coordonator Gherheș Mihaela-Cristina
- Coman Andrei Ionuţ din Moisei, prof. coordonator Tomoiagă Cristina Marinela
- Dale Raluca de la Școala Gimnazială „Mihai Olos” Ariniș, prof. coordonator Mureșan Andra Diana
- Draghis Irina de la C.N. „Gheorghe Șincai” Baia Mare, prof. coordonator Dancu Natalia
A doua parte a simpozionului a avut loc vineri, 10 mai, în Sighetu Marmaţiei la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei unde s-a vorbit despre Maramureș și Primul Război Mondial, despre aniversarea Marii Uniri, despre istoria Închisorii Sighet, despre învățământul românesc din Ardeal, dar şi despre Revoluția din decembrie 1989 la Sighetu Marmației. Pe aceste teme au luat cuvântul Andrea Dobeș de la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmaţiei, prof. Marius Voinaghi din partea Inspectoratulului Școlar Județean Maramureș, Ioana Lucăcel de la Gazeta de Maramureș, Lector univ. Dr Ilie Gherheș, Prof. Cristina Gherheș, Prof univ dr. Nicolae Iuga şi Sebastian Vălean, revoluţionar.
Elevii care şi-au prezentat lucrările în cadrul simpozionului din Sighetu Marmaţiei:
- Danci Adrian de la Școala Gimnazială „Ilie Lazăr” Giulești, structura Berbești, prof. coordonator Boşca Maria
- Roman Larisa Adriana, Liceul Borşa, prof. coordonator Ștețco Roman Ioana
- Veciunca Vasilena de la Liceul Pedagogic „Taras Șevcenko” Sighetul Marmației, prof. coordonator Maria Lauruc
- Ștețco Yassmyna de la Liceul Borşa, prof. coordonator Ștețco Roman Ioana
Evenimentele au fost organizate cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Maramureş de Asociaţia de Turism, Consultanţă şi Implementarea Proiectelor Europene, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei şi Gazeta de Maramureş.