În România, există o serie stufoasă de programe prin care se întinde o mână de ajutor românilor aflați în dificultate dintr-unul sau mai multe motive. Cel mai recent astfel de mecanism are în spate fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență pentru ”Sprijin sub formă de granturi pentru competențe digitale”, cu finanțări de maxim 17.000 de euro.
Noua inițiativă de recalificare vine din partea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, prin intermediul Autorității pentru Digitalizarea României și vizează IMM-urile din țara noastră. Firmele mici și mijlocii sunt încurajate financiar să își recalifice forța de muncă în domenii tehnice cheie, precum programare/coding, data analytics, cyber-security, computer-assisted design, additive manufacturing. Scopul ajutorului financiar sub formă de granturi este de a crește competitivitatea forței de muncă, dar și a firmelor.
Bani de la stat pentru recalificarea angajaților, prin PNRR
IMM-urile care sunt interesate de această inițiativă trebuie să înceapă demersurile prin înscrierea pe platforma https://proiecte.pnrr.gov.ro. Acolo se pot depune solicitările de sprijin, pentru a beneficia de ajutorul prevăzut de schema de ajutor pentru perfecționarea/recalificarea angajaților din societăți.
Ca referință, conform planului Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, calendarul pentru această inițiativă de recalificare dedicată IMM-urilor este următorul:
- Publicare anunț de lansare depunere solicitări de sprijin pe 21 februarie 2023.
- Data limita de depunere solicitări de sprijin este 29 decembrie 2023, ora 17.00.
- Finalizare proces de evaluare, selecție și contractare: 29 martie 2024.
- Formare / perfecționare angajați IMM-uri selectate: Trim. I / 2024 – Trim. IV / 2025
Acesta este cel mai recent program inițiat de Guvern pentru a întinde o mână de ajutor IMM-urilor în 2023, la scurt timp după ce premierul a detaliat alt mecanism destinat firmelor mici și mijlocii care activează în agricultură. „Pot sublinia că potențialul României este în continuare pe o pantă ascendentă. Nu potențialul, ci activitatea fermierilor e pe o pantă ascendentă și ea trebuie să continue. Sunt convins că pentru perioada de programare 2023-2027 fondurile europene destinate Politicii Agricole Comune (PAC), care nu sunt deloc puține – reprezintă 9,78 mld. euro pentru plăţi directe, 5,87 mld. euro pentru dezvoltare rurală, destinate susținerii industriei alimentare prin investiții de procesare derulate de IMM-uri şi de întrepinderi mari, vor constitui măsuri prin care venim în sprijinul fermierilor și industriei alimentare.