144 de machete feroviare, expuse la Muzeul de Mineralogie Baia Mare

5 minute de citit
- Publicitate -

144 de machete feroviare, dintre care 20 de locomotive, 51 de vagoane de călători, 46 de vagoane de marfă și încă 26 de piese de tipul echipamentelor de intervenție, sunt acum la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare. Toate acestea constituie Expoziția temporară „Glasul roților de tren”, ce a fost vernisată marți, 12 martie.

”Deschiderea evenimentului a fost marcată de un cuvânt călduros de bun venit din partea directorului muzeului, domnul Ioan Denuț, care le-a mulțumit celor prezenți pentru că au ales să ne fie alături în acele momente. Dl. director a făcut scurte treceri în revistă a istoriei celor trei componente pe care noi, călătorii, le percepem actual ca alcătuind transportul feroviar: a vorbit despre primele încercări de transport de-a lungul a două căi paralele, despre istoria vagonetelor și vagoanelor și a punctat cele mai importante repere evolutive ale locomotivelor. De asemenea, a vorbit despre reticența cu care a fost privită în trecut această invenție – locomotiva, citând dintr-un memoriu întocmit la început de sec. IXX.

D-na muzeograf Alexandra Sîngeorzan – curatorul acestei expoziții, a vorbit despre provocările și importanța acestui proiect expozițional, amintind faptul că se situează într-o serie de expoziții aparținând unor colecționari particulari, expoziții prin intermediul cărora, Muzeul de Mineralogie facilitează intrarea în circuitul muzeal, a unor colecții deosebite care altfel nu ar ajunge la publicul larg. Expunerea a continuat cu descrierea celor două componente principale ale expoziției, mai exact machetele feroviare și filatelia cu tematică feroviară, vorbind despre modul de expunere a pieselor, aparținând fiecăreia dintre aceste categorii și despre informațiile selectate și textele concepute, pentru a completa și explicita expoziția.

Punctul culminant al vernisajului l-a constituit, bineînțeles, prezentările pasionate ale celor doi colecționari, care au oferit piesele ce constituie expoziția.

Primul dintre cei doi colecționari, care a luat cuvântul, a fost dl. Vlad Stoenescu, a cărui colecție de machete feroviare face obiectul principal al acestei expoziții. El a vorbit, în primul rând, despre cum s-a născut pasiunea sa pentru machetele feroviare și despre cum a constituit colecția pe care o deține. A continuat, vorbind celor prezenți, despre ce înseamnă modelismul feroviar și epocile sale și a evidențiat câteva aspecte legate de unele piese din expoziție.

În continuare a luat cuvântul dl. Alexandru Leonard Pop, colecționarul responsabil pentru componenta filatelică a expoziției. Acesta a vorbit despre exponatele cu tematică filatelică pe care le conține expoziția, concretizate în patru panouri cu produse filatelice și un material video, ce cuprinde cărți poștale ilustrate internaționale cu tematică feroviară.

Înainte de încheiere, dl. director i-a dat din nou cuvântul d-lui Vlad Stoenescu, pentru a spune câteva cuvinte despre punctul central al expoziției, diorama interactivă, despre modul ei de funcționare și pentru a face o scurtă demonstrație celor prezenți.

În timp ce participanții la vernisaj (în număr de aproximativ 55 de persoane, printre care și un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale „Alexandru Ivasiuc” din Baia Mare) se plimbau pe lângă vitrine admirând exponatele, iar alții  manevrau garniturile de tren din dioramă, discuțiile aprinse au animat atmosfera, iar schimbul de povești și cunoștințe a adus un plus de profunzime și înțelegere, în legătură cu pasiunea comună pentru căile ferate și filatelie.

La finalul vernisajului, mulțumiri au fost adresate colecționarilor și organizatorilor, pentru eforturile lor de a aduce laolaltă această expoziție deosebită, iar discuțiile animate despre căile ferate și filatelie au răsunat în spațiul expozițional, amestecându-se cu sunetele discrete ale trenurilor ce rulau pe șinele din dioramă. Expoziția va putea fi vizionată, la sediul Muzeului de Mineralogie, până la sfârșitul lunii septembrie. Vă așteptăm cu drag!”, arată Muzeul Județean de Mineralogie Baia Mare.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut