14 unități administrativ-teritorialeafectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase

2 minute de citit
- Publicitate -

Fenomenele hidrometeorologice periculoase au afectat, în județul Maramureș, 14 unități administrativ-teritoriale. Temperaturile ridicate au dus la topirea stratului de zăpadă existent, iar precipitațiile abundente suprapuse pe un strat de zăpadă au contribuit la creșterea debitelor și nivelurilor unor râuri și pâraie care s-au revărsat și au transportat aluviuni, material lemnos, pietriș.

Care sunt UAT-urile afectate:

Ruscova, Rona de Jos, Vișeu de Jos, Poienile de Sub Munte,  Borșa, Cupșeni, Cernești, Gârdani, Coltău, Copalnic Mănăștur, Repedea, Bistra, Șișești și Recea. Scurgerile de pe versanți au blocat accesul temporar a nouă persoane pe o cale de acces la gospodării. Apele revărsate au inundat patru gospodării, trei anexe gospodărești și au afectat 10 poduri, 27 podețe și traversări pietonale, 6,66 km de drum comunal, 92,87 km străzi, 12,6 km de drumuri forestiere și agricole, 9,03 hectare de pășuni și fânațe, 55 hectare de teren arabil și două surse de alimentare cu apă în sistem centralizat. De asemenea, au fost colmatate mai multe cursuri de apă necadastrate și s-au produs eroziuni la malurile unor cursuri de apă aflate în administrarea A.N.A.R. și a autorităților publice locale.

Pompierii militari și comitetele locale pentru situații de urgență au intervenit cu utilaje și personal din cadrul serviciilor voluntare pentru situații de urgență pentru deblocarea podețelor și evacuarea cu motopompe a apei din curți, subsoluri, decolmatarea cursurilor de apă necadastrate. Rafale puternice de vânt au avariat în comuna Șișești 10 gospodării și 12 anexe gospodărești, respectiv un autoturism. Comisii mixte, stabilite prin ordin de prefect, se vor deplasa în teritoriu și vor proceda la evaluarea pagubelor produse în județul Maramureș, în această perioadă, de fenomenele hidrometeorologice periculoase. După finalizarea evaluărilor, situația centralizată va fi transmisă la nivel central.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut