În fiecare an, pe 11 iulie, în întreaga lume este celebrată Ziua Mondială a Populației. Această zi a fost aleasă şi declarată ca atare în 1987 de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru că atunci populaţia lumii a atins pragul de 5 miliarde.
Celebrarea acestei zile are drept scop conștientizarea și reflectarea asupra provocărilor și oportunităților legate de populația mondială. Este un moment de a reflecta asupra problemelor demografice, precum creșterea rapidă a populației, migrația, urbanizarea și impactul acestora asupra dezvoltării durabile.
În iulie 2024, populația mondială este estimată la aproximativ 8,12 miliarde de oameni. Aceasta reprezintă o creștere față de începutul anului 2024, când populația era de aproximativ 8,08 miliarde de persoane.
Ritmul de creștere al populației este în jur de 0,9% pe an, cu peste 367.000 de nașteri și 166.000 de decese în fiecare zi, potrivit Nations Geo | Population și Statistics Times.
Creşterea populaţiei mondiale este o problemă globală căreia i se caută explicaţii ştiinţifice şi i se propun strategii integrate la fel ca şi celorlalte probleme care au dobândit un statut global. În acest context, începând cu anii `90, România, ca şi majoritatea ţărilor europene, cunoaşte o schimbare a evoluţiei demografice, creşterea fiind înlocuită de un declin demografic.