Gheorghe Pop de Băsești – luptător pentru libertate și unitate națională – 105 ani de la moartea omului politic Gheorghe Pop de Băsești (23 februarie 1919) –
Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare a amenajat o vitrină de carte realizată la Sala de lectură, dedicată lui Gheorghe Pop de Băsești, la împlinirea a 105 de la moarte.
George Pop de Băsești s-a născut la 1 august 1835, în localitatea Băsești, Comitatul Sălaj. Numele lui George Pop de Băseşti rămâne un nume de referinţă în istoria României, legat de Marea Unire din 1918. Acesta a fost scopul căruia şi-a dedicat întreaga sa luptă politică şi a ajuns să-l vadă îndeplinit cu puţin timp înainte să moară.
A prezidat Marea Adunare de la Alba Iulia, a fost vicepreşedinte al Partidului Naţional Român din Transilvania între 1881 şi 1902, iar între 1902 şi 1918 a fost preşedinte al partidului. A fost deputat în parlamentul ungar din partea cercului electoral Cehu Silvaniei, din 1872 până la 1881. Pentru nouă ani, a reprezentat interesele burgheziei româneşti din Transilvania în parlamentul de la Budapesta.
A rămas în istorie ca unul dintre liderii mişcării memorandiste, care cerea autonomia Transilvaniei şi drepturi suplimentare pentru românii din Transilvania aflată în Austro-Ungaria. A fost unul dintre politicienii români condamnaţi la închisoare pentru susţinerea Memorandumului, în cadrul procesului memorandiştilor de la Cluj în 1894. A încetat din viață la data de 23 februarie 1919.